Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Oliwa walczy z rakiem.
28-03-2011, 9:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-03-2011 9:53 przez Adalbert.)
Post: #1
Oliwa walczy z rakiem.
Źródło: naturalnews.com (Derrell Jones - "Olive Oil is a Breast Cancer Fighter and More").

Efekty lecznicze oliwy z oliwek są cudowne i niezaprzeczalne. Wykorzystywana od czasów starożytnych oliwa z oliwek jest ważnym składnikiem śródziemnomorskiej diety. Hipokrates stwierdził, że pożywienie powinno być naszym lekarstwem, a jednym z najlepszych pokarmów jest właśnie oliwa z oliwek.
W roku 2009 co ósmą kobietę dotknął rak piersi. Wiele kobiet, a także niektórzy mężczyźni mają skłonności do tej przerażającej choroby. Ale nie ma powodów do rozpaczy, ponieważ istnieją naturalne i holistyczne metody zwalczania raka piersi, zaś jedną z nich są zdrowe nawyki żywieniowe obejmujące oliwę z oliwek. Oliwa z oliwek jest tłuszczem prostym nienasyconym pełnym przeciwutleniaczy. Składniki tej oliwy spowalniają rozwój guza w tkance piersi. Wygląda na to, że oliwa zapobiega przedostawaniu się pewnych białek do komórek rakowych, co powstrzymuje ich wzrost. Oliwa z oliwek chroni także nasze DNA od uszkodzeń wywołanych przez komórki rakowe.
Dr Edward Escrich, członek zespołu badawczego z Uniwersytetu Autonomia w Barcelonie, przeprowadził wstępne badania na szczurach, które wykazały, że u szczurów karmionych oliwą z oliwek guzy rozwijały się wolniej. Dr Escrich wskazał na potencjalne korzyści płynące z oliwy z oliwek i oznajmił, że to co jemy jest ważnym czynnikiem w zapobieganiu zachorowań na raka. Badacze zamierzają przeprowadzić testy na ludziach i ustalili, że zalecane dzienne spożycie oliwy z oliwek, to 10 łyżeczek od herbaty.
Oliwa z oliwek gwarantuje dobry stan serca, zmniejsza ryzyko alergii i cukrzycy typu II, zwalcza depresję i ogranicza ryzyko wystąpienie raka. Co więcej zdrowa dieta wzbogacona o oliwę z oliwek pomaga zmniejszyć otyłość, co jest szczególnie ważne w przypadku kobiet zmagających się rakiem. Otyłość zwiększa ryzyko raka – zwiększona masa ciała powoduje nawrót choroby i wiele innych chronicznych dolegliwości. Osoba będąca na diecie śródziemnomorskiej spożywająca oliwę z oliwek może doświadczyć spadku poziomu trójglicerydów i wzrostu poziomu cholesterolu HDL, co stanowi właściwą obronę przed nawrotem choroby. Zważywszy wszystkie korzyści, dodanie zimnej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia do swojej diety to rozsądny i smakowity wybór.

www.aktywniepozdrowie.pl
Portal dla zdrowo zakręconych
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
28-03-2011, 10:58
Post: #2
RE: Oliwa walczy z rakiem.
(28-03-2011 9:51)Adalbert napisał(a):  Źródło: naturalnews.com (Derrell Jones - "Olive Oil is a Breast Cancer Fighter and More").

... dodanie zimnej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia do swojej diety to rozsądny i smakowity wybór.

No dobrze, to rozumiem. A jak z tym smażeniem? smażyć na oliwie czy nie smażyć na oliwie? We wszystkich programach kulinarnych, które śledzę, wszyscy szefowie kuchni zaczynają przygotowanie posiłków od porządnego natłuszczenia patelni właśnie oliwą z oliwek. Można?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
28-03-2011, 11:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-03-2011 11:28 przez Elvira.)
Post: #3
RE: Oliwa walczy z rakiem.
Kucharze hołdują tradycji kulinarnej, czyli jak przyrządzać, aby było smacznie i ładnie wyglądało na talerzu, dlatego podają przepisy na stworzenie smacznej potrawy - tak sądzę. Nie wydaje mi się, aby z narażeniem własnej reputacji przestrzegali zasad zdrowego odżywiania. Zdrowe nie zawsze oznacza, że smaczne i o tym musimy pamiętać. Kucharz jest częścią mechanizmu marketingowego - ich produkt musi być smaczny, bo musi się sprzedać, inaczej klient nie wróci do lokalu.
W odniesieniu do wskazania stosowania surowej oliwy z oliwek można wspomnieć o szwajcarskim doktorze Paulu Kautchakoffie, który w latach 30, XIX wieku, wykazał w swoich badaniach, że jeśli dieta składa się w 51% gotowanego jedzenia, to ciało reaguje na nie tak, jakby zostało zaatakowane przez obcy organizm – co powoduje uaktywnienie białych krwinek, które mają za zadanie wykryć i zniszczyć „intruza”.
Coraz więcej się mówi o surowych owocach i warzywach w odniesieniu do ZDROWEGO ODŻYWIANIA, a to stoi często w sprzeczności z tym, co proponują kucharze. Już lepszym miejscem jest stragan na bazarze - tam nikt niczego nie przetwarza Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
21-04-2011, 14:51
Post: #4
RE: Oliwa walczy z rakiem.
Ja osobiście hołubię olej kokosowy, bo lepiej wytrzymuje wysokie temperatury.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS