28-03-2011, 9:51
Źródło: naturalnews.com (Derrell Jones - "Olive Oil is a Breast Cancer Fighter and More").
Efekty lecznicze oliwy z oliwek są cudowne i niezaprzeczalne. Wykorzystywana od czasów starożytnych oliwa z oliwek jest ważnym składnikiem śródziemnomorskiej diety. Hipokrates stwierdził, że pożywienie powinno być naszym lekarstwem, a jednym z najlepszych pokarmów jest właśnie oliwa z oliwek.
W roku 2009 co ósmą kobietę dotknął rak piersi. Wiele kobiet, a także niektórzy mężczyźni mają skłonności do tej przerażającej choroby. Ale nie ma powodów do rozpaczy, ponieważ istnieją naturalne i holistyczne metody zwalczania raka piersi, zaś jedną z nich są zdrowe nawyki żywieniowe obejmujące oliwę z oliwek. Oliwa z oliwek jest tłuszczem prostym nienasyconym pełnym przeciwutleniaczy. Składniki tej oliwy spowalniają rozwój guza w tkance piersi. Wygląda na to, że oliwa zapobiega przedostawaniu się pewnych białek do komórek rakowych, co powstrzymuje ich wzrost. Oliwa z oliwek chroni także nasze DNA od uszkodzeń wywołanych przez komórki rakowe.
Dr Edward Escrich, członek zespołu badawczego z Uniwersytetu Autonomia w Barcelonie, przeprowadził wstępne badania na szczurach, które wykazały, że u szczurów karmionych oliwą z oliwek guzy rozwijały się wolniej. Dr Escrich wskazał na potencjalne korzyści płynące z oliwy z oliwek i oznajmił, że to co jemy jest ważnym czynnikiem w zapobieganiu zachorowań na raka. Badacze zamierzają przeprowadzić testy na ludziach i ustalili, że zalecane dzienne spożycie oliwy z oliwek, to 10 łyżeczek od herbaty.
Oliwa z oliwek gwarantuje dobry stan serca, zmniejsza ryzyko alergii i cukrzycy typu II, zwalcza depresję i ogranicza ryzyko wystąpienie raka. Co więcej zdrowa dieta wzbogacona o oliwę z oliwek pomaga zmniejszyć otyłość, co jest szczególnie ważne w przypadku kobiet zmagających się rakiem. Otyłość zwiększa ryzyko raka – zwiększona masa ciała powoduje nawrót choroby i wiele innych chronicznych dolegliwości. Osoba będąca na diecie śródziemnomorskiej spożywająca oliwę z oliwek może doświadczyć spadku poziomu trójglicerydów i wzrostu poziomu cholesterolu HDL, co stanowi właściwą obronę przed nawrotem choroby. Zważywszy wszystkie korzyści, dodanie zimnej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia do swojej diety to rozsądny i smakowity wybór.
Efekty lecznicze oliwy z oliwek są cudowne i niezaprzeczalne. Wykorzystywana od czasów starożytnych oliwa z oliwek jest ważnym składnikiem śródziemnomorskiej diety. Hipokrates stwierdził, że pożywienie powinno być naszym lekarstwem, a jednym z najlepszych pokarmów jest właśnie oliwa z oliwek.
W roku 2009 co ósmą kobietę dotknął rak piersi. Wiele kobiet, a także niektórzy mężczyźni mają skłonności do tej przerażającej choroby. Ale nie ma powodów do rozpaczy, ponieważ istnieją naturalne i holistyczne metody zwalczania raka piersi, zaś jedną z nich są zdrowe nawyki żywieniowe obejmujące oliwę z oliwek. Oliwa z oliwek jest tłuszczem prostym nienasyconym pełnym przeciwutleniaczy. Składniki tej oliwy spowalniają rozwój guza w tkance piersi. Wygląda na to, że oliwa zapobiega przedostawaniu się pewnych białek do komórek rakowych, co powstrzymuje ich wzrost. Oliwa z oliwek chroni także nasze DNA od uszkodzeń wywołanych przez komórki rakowe.
Dr Edward Escrich, członek zespołu badawczego z Uniwersytetu Autonomia w Barcelonie, przeprowadził wstępne badania na szczurach, które wykazały, że u szczurów karmionych oliwą z oliwek guzy rozwijały się wolniej. Dr Escrich wskazał na potencjalne korzyści płynące z oliwy z oliwek i oznajmił, że to co jemy jest ważnym czynnikiem w zapobieganiu zachorowań na raka. Badacze zamierzają przeprowadzić testy na ludziach i ustalili, że zalecane dzienne spożycie oliwy z oliwek, to 10 łyżeczek od herbaty.
Oliwa z oliwek gwarantuje dobry stan serca, zmniejsza ryzyko alergii i cukrzycy typu II, zwalcza depresję i ogranicza ryzyko wystąpienie raka. Co więcej zdrowa dieta wzbogacona o oliwę z oliwek pomaga zmniejszyć otyłość, co jest szczególnie ważne w przypadku kobiet zmagających się rakiem. Otyłość zwiększa ryzyko raka – zwiększona masa ciała powoduje nawrót choroby i wiele innych chronicznych dolegliwości. Osoba będąca na diecie śródziemnomorskiej spożywająca oliwę z oliwek może doświadczyć spadku poziomu trójglicerydów i wzrostu poziomu cholesterolu HDL, co stanowi właściwą obronę przed nawrotem choroby. Zważywszy wszystkie korzyści, dodanie zimnej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia do swojej diety to rozsądny i smakowity wybór.