Ryby
|
19-08-2010, 17:50
Post: #1
|
|||
|
|||
Ryby
Siemcia,
jak często winienem jeść ryby? Z własnego doświadczenia wiem, że prawie ich nie spożywam, skupiając się na czerwonym mięsie. Dodam, że jestem sportowcem, gdyby miało to jakiekolwiek znaczenie. I czy ryby w postaci śledzia w oleju też warto jeść? Bo w zasadzie tak najczęściej je spożywam. My speciality is being right when other people are wrong. |
|||
22-08-2010, 19:05
Post: #2
|
|||
|
|||
RE: Ryby
słyszałam, że rybkę powinno się jeść raz w tygodniu.
Ja najbardziej lubię wędzone rybki, ale nie wiem czy są zdrowe. |
|||
22-08-2010, 22:21
Post: #3
|
|||
|
|||
RE: Ryby
Myślę, że ryby powinno jeść maksymalnie 2 razy w tygodniu ze względu na kumulujące się w nich metale ciężkie. Ogólnie ryby są zdrowe ponieważ zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Małe rybki, takie jak śledzie zawierają mniej zanieczyszczeń niż duże
|
|||
31-08-2010, 18:14
Post: #4
|
|||
|
|||
RE: Ryby
Ryby są doskonałym źródłem łatwoprzyswajalnego oraz pełnowartościowego białka (zawiera wszystkie aminokwasy łącznie z tymi, których nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć), dlatego są ważne w diecie osób uprawiających sporty, a także dzieci i młodzieży, u których zachodzą intensywne przemiany metaboliczne.
Ryby, zarówno morskie jak i słodkowodne, zawierają wiele składników mineralnych (potas, wapń, magnez, selen, jod, kobalt, fosfor, żelazo) oraz witamin (A, D, E, C oraz witaminy z grupy B). Najważniejszym składnikiem wydają się być Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), na które należy zwrócić uwagę ze względu na ich wyjątkowe właściwości oraz niedobory w naszej diecie. Wspomagają one funkcjonowanie mózgu, wpływając korzystnie na pamięć i koncentrację oraz wykazują działanie prewencyjne w chorobach układu krwionośnego. Zaleca się spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu zamiast mięsa. W szczególności polecane są ryby tłuste i świeże w formie pieczonej, grillowanej lub gotowanej (smażenie zwiększa zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych). Ryby mogą zawierać zanieczyszczenia w postaci szkodliwych substancji, lecz nie są to stężenia zagrażające naszemu zdrowiu, zwłaszcza, że nie są spożywane w dużych ilościach. Technolog żywności Specjalizacja: analiza jakości żywności "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną" |
|||
02-09-2010, 17:02
Post: #5
|
|||
|
|||
RE: Ryby
Oj, to bardzo dobrze, że coś tłustego okazuje się być zdrowe
|
|||
11-10-2010, 12:57
Post: #6
|
|||
|
|||
RE: Ryby
a jak to jest z pangą? bo słyszałam, że są hodowane w bardzo zanieczyszczonej wodzie :/
|
|||
08-02-2011, 11:40
Post: #7
|
|||
|
|||
RE: Ryby
Zanieczyszczonej wodzie? Ja słyszałam, że są hodowane na hormonach czy innych substancjach pozyskiwanych z...moczu :/ mam nadzieję, że to już tylko wymysły rozsiewaczy plotek... Nie wierzę w to, nie wierzę w to (mogę tak powtarzać w nieskończoność... ale i tak pangi nie kupię!)
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości