Ryby - Wersja do druku +- Forum aktywniepozdrowie.pl (http://forum.aktywniepozdrowie.pl) +-- Dział: ZDOBYWAMY PIRAMIDĘ (/forum-8.html) +--- Dział: PRODUKTY BIAŁKOWE (/forum-26.html) +--- Wątek: Ryby (/thread-5.html) |
Ryby - dziki dzik - 19-08-2010 17:50 Siemcia, jak często winienem jeść ryby? Z własnego doświadczenia wiem, że prawie ich nie spożywam, skupiając się na czerwonym mięsie. Dodam, że jestem sportowcem, gdyby miało to jakiekolwiek znaczenie. I czy ryby w postaci śledzia w oleju też warto jeść? Bo w zasadzie tak najczęściej je spożywam. RE: Ryby - Kocurek - 22-08-2010 19:05 słyszałam, że rybkę powinno się jeść raz w tygodniu. Ja najbardziej lubię wędzone rybki, ale nie wiem czy są zdrowe. RE: Ryby - lemur - 22-08-2010 22:21 Myślę, że ryby powinno jeść maksymalnie 2 razy w tygodniu ze względu na kumulujące się w nich metale ciężkie. Ogólnie ryby są zdrowe ponieważ zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Małe rybki, takie jak śledzie zawierają mniej zanieczyszczeń niż duże RE: Ryby - Kamila Krysiak - 31-08-2010 18:14 Ryby są doskonałym źródłem łatwoprzyswajalnego oraz pełnowartościowego białka (zawiera wszystkie aminokwasy łącznie z tymi, których nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć), dlatego są ważne w diecie osób uprawiających sporty, a także dzieci i młodzieży, u których zachodzą intensywne przemiany metaboliczne. Ryby, zarówno morskie jak i słodkowodne, zawierają wiele składników mineralnych (potas, wapń, magnez, selen, jod, kobalt, fosfor, żelazo) oraz witamin (A, D, E, C oraz witaminy z grupy B). Najważniejszym składnikiem wydają się być Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), na które należy zwrócić uwagę ze względu na ich wyjątkowe właściwości oraz niedobory w naszej diecie. Wspomagają one funkcjonowanie mózgu, wpływając korzystnie na pamięć i koncentrację oraz wykazują działanie prewencyjne w chorobach układu krwionośnego. Zaleca się spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu zamiast mięsa. W szczególności polecane są ryby tłuste i świeże w formie pieczonej, grillowanej lub gotowanej (smażenie zwiększa zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych). Ryby mogą zawierać zanieczyszczenia w postaci szkodliwych substancji, lecz nie są to stężenia zagrażające naszemu zdrowiu, zwłaszcza, że nie są spożywane w dużych ilościach. RE: Ryby - aga - 02-09-2010 17:02 Oj, to bardzo dobrze, że coś tłustego okazuje się być zdrowe RE: Ryby - Kocurek - 11-10-2010 12:57 a jak to jest z pangą? bo słyszałam, że są hodowane w bardzo zanieczyszczonej wodzie :/ RE: Ryby - natka - 08-02-2011 11:40 Zanieczyszczonej wodzie? Ja słyszałam, że są hodowane na hormonach czy innych substancjach pozyskiwanych z...moczu :/ mam nadzieję, że to już tylko wymysły rozsiewaczy plotek... Nie wierzę w to, nie wierzę w to (mogę tak powtarzać w nieskończoność... ale i tak pangi nie kupię!) |