Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
masło czy margaryna
09-02-2011, 12:03
Post: #11
RE: masło czy margaryna
Hmm, nigdy nie próbowałem klarować masła, ale jak o tym czytam to klarowanie masła wygląda mi na oczyszczanie tłuszczu z białek, wody itp. Ciekawe czy czysty tłuszcz jest lepszy do smażenia?
Słyszałem kiedyś, że na maśle można smażyć jedynie jajka, bo one wymagają niskiej temperatury do ścięcia się, a do innych produktów masła nie powinno się używać.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
13-02-2011, 19:33
Post: #12
RE: masło czy margaryna
Spróbuj Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
19-01-2012, 9:27
Post: #13
RE: masło czy margaryna
Margaryna jest sztucznie utwardzana dlatego masło jest bardziej naturalne
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
19-01-2012, 14:21
Post: #14
RE: masło czy margaryna
Zgadzam się! Jem tylko prawdziwe masło, a nie jakieś utwardzane oleje.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
23-01-2012, 18:25
Post: #15
RE: masło czy margaryna
Masełko na kanapkę Smile, jak przekonuje Światowa Organizacja Zdrowia FAO/WHO i naukowcy biorący udział w redagowaniu Polskiego Konsensusu Tłuszczowego. Kobietom w ciąży i dzieciom do co najmniej 2lat zabrania się spożywania margaryny,a zaleca spożywanie płynnych olejów roślinnych, masła oraz ryb (2 razy w tygodniu).
Pamiętajmy jednak, że 1 łyżeczka masła zawiera 2,5g NKT (nasyconych kwasów tłuszczowych),
a 1 łyżeczka margaryny miękkiej tylko 0,6 NKT. A wysoka zawartość NKT w diecie ma decydujący wpływ na poziom cholesterolu we krwi w surowicy krwi i we frakcji LDL. Ponadto wpływa nekorzystnie na układ krzepnięcia, zwiększając agregację płytek krwi. Wszystkie te czynniki wywołują silne zmiany miażdżycowe w ścianach naczyń wieńcowych i wywierają wyraźne działanie promujące na rozwój choroby niedokrwiennej serca. Zalecam umierkowane spożywanie masła.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
24-01-2012, 15:52
Post: #16
RE: masło czy margaryna
Widzę, że zgadzamy się, że do smarowania pieczywa warto wybrać masło.
Zachęcam do przeczytania dwóch artykułów o maśle:
Pozdrawiam, Maria Jakubowska
Odpowiedz cytując ten post
24-01-2012, 17:39
Post: #17
RE: masło czy margaryna
Ciekawe, ale co najważniejsze zawierają rzetelne i dokładne informacjeSmile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS