Nadmierne grillowanie...
|
29-04-2011, 14:22
Post: #1
|
|||
|
|||
Nadmierne grillowanie...
Nadmierne grillowanie może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Odnosi się to także do smażenia mięsa na patelni.
Niebezpieczne są heterocykliczne aminy aromatyczne - związki termicznego rozkładu aminokwasów i białek oraz pochodne wytwarzane w reakcji kreatyniny. Niebezpieczne są także wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - powstają, gdy tłuszcz wytapiający się z mięsa spada na rozżarzone węgle lub płomień; są w dymie. Wspomniane związki mogą uszkodzić DNA i pobudzić rozwój guzów w komórkach jelita grubego, piersi, prostaty i systemu limfatycznego. Zwolennicy grilla są aż 3-krotnie bardziej narażeni na raka żołądka. |
|||
06-06-2011, 11:32
Post: #2
|
|||
|
|||
RE: Nadmierne grillowanie...
Dokładnie, z tym grillowaniem to trzeba też uważać. Teraz jak robi się ciepło, to wszyscy wyciągają swoje grille i pieką różnego rodzaju mięsa etc. ale co za dużo to niezdrowo. Raz na jakiś czas zrobić grilla to jest ok, ale za często to też się takie mięso przeje...
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości