Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nadmierne grillowanie...
29-04-2011, 14:22
Post: #1
Nadmierne grillowanie...
Nadmierne grillowanie może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Odnosi się to także do smażenia mięsa na patelni.
Niebezpieczne są heterocykliczne aminy aromatyczne - związki termicznego rozkładu aminokwasów i białek oraz pochodne wytwarzane w reakcji kreatyniny.
Niebezpieczne są także wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - powstają, gdy tłuszcz wytapiający się z mięsa spada na rozżarzone węgle lub płomień; są w dymie.
Wspomniane związki mogą uszkodzić DNA i pobudzić rozwój guzów w komórkach jelita grubego, piersi, prostaty i systemu limfatycznego. Zwolennicy grilla są aż 3-krotnie bardziej narażeni na raka żołądka.

www.aktywniepozdrowie.pl
Portal dla zdrowo zakręconych
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
06-06-2011, 11:32
Post: #2
RE: Nadmierne grillowanie...
Dokładnie, z tym grillowaniem to trzeba też uważać. Teraz jak robi się ciepło, to wszyscy wyciągają swoje grille i pieką różnego rodzaju mięsa etc. ale co za dużo to niezdrowo. Raz na jakiś czas zrobić grilla to jest ok, ale za często to też się takie mięso przeje...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS