29-04-2011, 14:22
Nadmierne grillowanie może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Odnosi się to także do smażenia mięsa na patelni.
Niebezpieczne są heterocykliczne aminy aromatyczne - związki termicznego rozkładu aminokwasów i białek oraz pochodne wytwarzane w reakcji kreatyniny.
Niebezpieczne są także wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - powstają, gdy tłuszcz wytapiający się z mięsa spada na rozżarzone węgle lub płomień; są w dymie.
Wspomniane związki mogą uszkodzić DNA i pobudzić rozwój guzów w komórkach jelita grubego, piersi, prostaty i systemu limfatycznego. Zwolennicy grilla są aż 3-krotnie bardziej narażeni na raka żołądka.
Niebezpieczne są heterocykliczne aminy aromatyczne - związki termicznego rozkładu aminokwasów i białek oraz pochodne wytwarzane w reakcji kreatyniny.
Niebezpieczne są także wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - powstają, gdy tłuszcz wytapiający się z mięsa spada na rozżarzone węgle lub płomień; są w dymie.
Wspomniane związki mogą uszkodzić DNA i pobudzić rozwój guzów w komórkach jelita grubego, piersi, prostaty i systemu limfatycznego. Zwolennicy grilla są aż 3-krotnie bardziej narażeni na raka żołądka.