Forum aktywniepozdrowie.pl

Pełna wersja: Nadmierne grillowanie...
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Nadmierne grillowanie może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Odnosi się to także do smażenia mięsa na patelni.
Niebezpieczne są heterocykliczne aminy aromatyczne - związki termicznego rozkładu aminokwasów i białek oraz pochodne wytwarzane w reakcji kreatyniny.
Niebezpieczne są także wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - powstają, gdy tłuszcz wytapiający się z mięsa spada na rozżarzone węgle lub płomień; są w dymie.
Wspomniane związki mogą uszkodzić DNA i pobudzić rozwój guzów w komórkach jelita grubego, piersi, prostaty i systemu limfatycznego. Zwolennicy grilla są aż 3-krotnie bardziej narażeni na raka żołądka.
Dokładnie, z tym grillowaniem to trzeba też uważać. Teraz jak robi się ciepło, to wszyscy wyciągają swoje grille i pieką różnego rodzaju mięsa etc. ale co za dużo to niezdrowo. Raz na jakiś czas zrobić grilla to jest ok, ale za często to też się takie mięso przeje...
Przekierowanie