Nadmierne grillowanie... - Wersja do druku +- Forum aktywniepozdrowie.pl (http://forum.aktywniepozdrowie.pl) +-- Dział: NIEWSKAZANE! (/forum-14.html) +--- Dział: FAST FOOD (/forum-44.html) +--- Wątek: Nadmierne grillowanie... (/thread-91.html) |
Nadmierne grillowanie... - Adalbert - 29-04-2011 14:22 Nadmierne grillowanie może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Odnosi się to także do smażenia mięsa na patelni. Niebezpieczne są heterocykliczne aminy aromatyczne - związki termicznego rozkładu aminokwasów i białek oraz pochodne wytwarzane w reakcji kreatyniny. Niebezpieczne są także wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - powstają, gdy tłuszcz wytapiający się z mięsa spada na rozżarzone węgle lub płomień; są w dymie. Wspomniane związki mogą uszkodzić DNA i pobudzić rozwój guzów w komórkach jelita grubego, piersi, prostaty i systemu limfatycznego. Zwolennicy grilla są aż 3-krotnie bardziej narażeni na raka żołądka. RE: Nadmierne grillowanie... - Brigida - 06-06-2011 11:32 Dokładnie, z tym grillowaniem to trzeba też uważać. Teraz jak robi się ciepło, to wszyscy wyciągają swoje grille i pieką różnego rodzaju mięsa etc. ale co za dużo to niezdrowo. Raz na jakiś czas zrobić grilla to jest ok, ale za często to też się takie mięso przeje... |