Ryby
|
31-08-2010, 18:14
Post: #4
|
|||
|
|||
RE: Ryby
Ryby są doskonałym źródłem łatwoprzyswajalnego oraz pełnowartościowego białka (zawiera wszystkie aminokwasy łącznie z tymi, których nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć), dlatego są ważne w diecie osób uprawiających sporty, a także dzieci i młodzieży, u których zachodzą intensywne przemiany metaboliczne.
Ryby, zarówno morskie jak i słodkowodne, zawierają wiele składników mineralnych (potas, wapń, magnez, selen, jod, kobalt, fosfor, żelazo) oraz witamin (A, D, E, C oraz witaminy z grupy B). Najważniejszym składnikiem wydają się być Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), na które należy zwrócić uwagę ze względu na ich wyjątkowe właściwości oraz niedobory w naszej diecie. Wspomagają one funkcjonowanie mózgu, wpływając korzystnie na pamięć i koncentrację oraz wykazują działanie prewencyjne w chorobach układu krwionośnego. Zaleca się spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu zamiast mięsa. W szczególności polecane są ryby tłuste i świeże w formie pieczonej, grillowanej lub gotowanej (smażenie zwiększa zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych). Ryby mogą zawierać zanieczyszczenia w postaci szkodliwych substancji, lecz nie są to stężenia zagrażające naszemu zdrowiu, zwłaszcza, że nie są spożywane w dużych ilościach. Technolog żywności Specjalizacja: analiza jakości żywności "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną" |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Ryby - dziki dzik - 19-08-2010, 17:50
RE: Ryby - Kamila Krysiak - 31-08-2010 18:14
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości