Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ryby
31-08-2010, 18:14
Post: #4
RE: Ryby
Ryby są doskonałym źródłem łatwoprzyswajalnego oraz pełnowartościowego białka (zawiera wszystkie aminokwasy łącznie z tymi, których nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć), dlatego są ważne w diecie osób uprawiających sporty, a także dzieci i młodzieży, u których zachodzą intensywne przemiany metaboliczne.

Ryby, zarówno morskie jak i słodkowodne, zawierają wiele składników mineralnych (potas, wapń, magnez, selen, jod, kobalt, fosfor, żelazo) oraz witamin (A, D, E, C oraz witaminy z grupy B). Najważniejszym składnikiem wydają się być Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), na które należy zwrócić uwagę ze względu na ich wyjątkowe właściwości oraz niedobory w naszej diecie. Wspomagają one funkcjonowanie mózgu, wpływając korzystnie na pamięć i koncentrację oraz wykazują działanie prewencyjne w chorobach układu krwionośnego.

Zaleca się spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu zamiast mięsa. W szczególności polecane są ryby tłuste i świeże w formie pieczonej, grillowanej lub gotowanej (smażenie zwiększa zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych).

Ryby mogą zawierać zanieczyszczenia w postaci szkodliwych substancji, lecz nie są to stężenia zagrażające naszemu zdrowiu, zwłaszcza, że nie są spożywane w dużych ilościach.

Technolog żywności
Specjalizacja: analiza jakości żywności
"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną"
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
Ryby - dziki dzik - 19-08-2010, 17:50
RE: Ryby - Kocurek - 22-08-2010, 19:05
RE: Ryby - lemur - 22-08-2010, 22:21
RE: Ryby - Kamila Krysiak - 31-08-2010 18:14
RE: Ryby - aga - 02-09-2010, 17:02
RE: Ryby - Kocurek - 11-10-2010, 12:57
RE: Ryby - natka - 08-02-2011, 11:40



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS