Czy są jakieś zdrowe słodycze?
|
27-08-2010, 19:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2010 15:57 przez Małgorzata Laskowska.)
Post: #11
|
|||
|
|||
RE: Czy są jakieś zdrowe słodycze?
Witaj bummer.
Bakterie kwasu mlekowego odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie jelit, zapobiegają rozwojowi bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym, biorą udział w wytwarzaniu niektórych witamin, oraz w sposób pośredni wzmacniają układ odpornościowy. Czekolada do tej pory nie była nośnikiem tego typu bakterii, ale jak zapewniają naukowcy z Politechniki Łódzkiej do produkcji tej czekolady został wyselekcjonowany szczep bakterii wytrzymujący trudne warunki (tłuszcze i węglowodany zawarte w czekoladzie nie są dobrą pożywką dla tych bakterii). Dopóki czekolada nie wejdzie na rynek, nie jesteśmy w stanie stwierdzić jakie składniki zawiera. Producenci mogliby wzbogacić czekoladę w zamiennik tłuszczu jakim jest inulina, która spełnia rolę prebiotyku. Jak na razie naukowcy z PŁ zapewniają o zdrowotności takiej czekolady, a dokładnie zawartych w niej bakterii kwasu mlekowego, bo mimo ich zawartości, czekolady nie można jednak nazwać produktem zdrowym. Technolog żywności Zainteresowania: Żywność funkcjonalna i ekologiczna oraz dietetyka Kto zjada sałatki, ten piękny i gładki |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości