20-08-2010, 15:48
20-08-2010, 18:46
Oczywiście. Słodkie całusy!
22-08-2010, 19:03
Słodkie całusy na pewno nie zaszkodzą
Mi zdrowe słodycze kojarzą się z produktami light. A moja córka twierdzi że najzdrowsze są cukierki z witaminami.
Mi zdrowe słodycze kojarzą się z produktami light. A moja córka twierdzi że najzdrowsze są cukierki z witaminami.
22-08-2010, 19:08
mi to by się bardziej przydała jakaś nie tucząca czekolada
och, gdyby taka istniała...
och, gdyby taka istniała...
22-08-2010, 19:19
Nietucząca czekolada, to taka dyndająca na kiju przed nosem, za którą się biegnie.
22-08-2010, 22:27
Zdrowe jest to co nie jest w nadmiarze
24-08-2010, 6:20
no, ta dyndająca na kiju to może mieć wręcz skutek odwrotny
24-08-2010, 8:31
Dlaczego odwrotny? Nie jesz czekolady - to nie tuczy. Biegniesz za czekoladą - to się ruszasz i dzięki temu spalasz zjedzone wcześniej czekolady
Stara zasada dbania o sylwetkę: mniej jeść, więcej się ruszać.
A tak na marginesie, najlepsza jest gorzka czekolada z orzechami. Po biegu.
Stara zasada dbania o sylwetkę: mniej jeść, więcej się ruszać.
A tak na marginesie, najlepsza jest gorzka czekolada z orzechami. Po biegu.
25-08-2010, 20:05
Na polskim rynku pojawia się coraz więcej słodyczy typu czekolady light, wafle bezcukrowe czy cukierki z witaminami. Możemy je nazwać słodyczami funkcjonalnymi, czyli takimi, które oprócz swojej typowej wartości odżywczej, mają pewną "wartość dodaną" czyli np. są pozbawione cukru, tłuszczu czy mają dodatek witamin i minerałów. Nie dajmy się jednak zwieść, że te słodycze są zdrowe! Czekolada light zawiera zamiast cukru słodzik, a tłuszczu ma tyle samo co typowy produkt. Natomiast cukierki z witaminami są tak samo słodkie i chociażby szkodliwe dla zębów, mimo że zawierają pewne ilości syntetycznych witamin.
Jeśli nie możemy odmówić sobie słodyczy lepiej sięgnąć po suszone owoce, miód, ciemną czekoladę czy sporadycznie batony musli. A witaminy i minerały przyjmować tradycyjnie z owocami i warzywami
Jeśli nie możemy odmówić sobie słodyczy lepiej sięgnąć po suszone owoce, miód, ciemną czekoladę czy sporadycznie batony musli. A witaminy i minerały przyjmować tradycyjnie z owocami i warzywami
26-08-2010, 10:29
A ja mam pytanie odnośnie czekolady. Przeczytałam, że została wyprodukowana czekolada z bakteriami kwasu mlekowego, bodajże na Politechnice Łódzkiej. Czy tak "wzbogacona" czekolada może być zdrowa?
Z jednej strony pewnie ma jakiś cukier/słodzik, ale z drugiej dobry dla organizmu kwas mlekowy. Nie będą się te składniki jakoś znosić?
Z jednej strony pewnie ma jakiś cukier/słodzik, ale z drugiej dobry dla organizmu kwas mlekowy. Nie będą się te składniki jakoś znosić?