czarna kawusia :)
|
16-02-2011, 13:35
Post: #4
|
|||
|
|||
RE: czarna kawusia :)
Witam!
Chce zabrać głos w sprawie mleka do kawy. Dodawać czy nie dodawać? Moja odpowiedź: dodawać! Dlaczego? W żywności występuje wiele substancji naturalnych, które mogą działać antyodżywczo w stosunku do składników mineralnych. Jedną z nich jest kwas szczawiowy, który tworząc nierozpuszczalne sole ze składnikami mineralnymi powoduje zmniejszenie ich wykorzystania z pożywienia. Kwas szczawiowy występuje powszechnie zarówno w świecie zwierzęcym jak i roślinnym, z tym że w roślinach jest go znacznie więcej. Najwięcej kwasu szczawiowego znajduje się w rabarbarze, szpinaku, szczawiu oraz w używkach - w kawie, herbacie i kakao. Sporadyczne spożywanie żywności bogatej w kwas szczawiowy nie jest zagrożeniem dla zdrowia. Natomiast stałe duże ilości w diecie przy niedostatecznej podaży wapnia i witaminy D mogą wpływać ujemnie na wchłanianie i retencję wapnia, a w konsekwencji na bilans wapnia w ustroju. Przeprowadzono eksperyment, w którym rosnącym szczurom podawano karmę z wysoką zawartością szczawianów (suszony rabarbar). Okazało się, że w tej grupie zaobserwowano mniejszy przyrost masy ciała szczurów niż w grupie kontrolnej nie przyjmującej szczawianów. Ponadto poziom stężenia wapnia w surowicy krwi był niższy. U szczurów tych stwierdzono krzywicę. W badaniach na ludziach żywionych dietą z dodatkiem szpinaku (120g/dzień) wykazano spadek wchłaniania wapnia z 18,6% do 11,8%. Naukowcom nasunął się jeden wniosek: jedynie w warunkach spożywania diety o bardzo wysokiej zawartości wapnia i witaminy D dodatek kwasu szczawiowego do diety nie ma istotnego wpływu na gospodarkę wapnia w organizmie. Ale wracając do kawy... W kawie stosunek zawartości kwasu szczawiowego do wapnia jest wyższy niż 2:1. Oznacza to, że wapń występujący naturalnie w kawie jest praktycznie niedostępny, a ponadto nadmiar kwasu może wiązać wapń z innych produktów spożywanych jednocześnie. Wyobraźmy sobie, że zjadamy kanapkę z serem popijając ją filiżanką czarnej kawy. Największe bogactwo z tego sera - wapń jest praktycznie przechwytywane przez kwas szczawiowy z kawy. Dla nas ten wapń jest bezużyteczny! Trzeba zaznaczyć, że spożywanie produktów bogatych w szczawiany w ogóle nie jest wskazane u osób z zaburzeniami funkcjonowania nerek, wątroby, trzustki i gruczołów wydzielania wewnętrznego. Podsumowując... Ochronę organizmu przed kwasem szczawiowym możemy sobie zapewnić na dwa sposoby: [*]1. Ograniczyć lub całkowicie wyeliminować produkty bogate w kwas szczawiowy...albo [*]2. Uzupełnić dietę w wapń poprzez dodatek produktów bogatych w ten pierwiastek (mleko, śmietanka,) Dlatego polecam zupę szczawiową zabielić śmietaną, do szpinaku dodać ser, a kawę wypić z mlekiem! W razie jakichkolwiek wątpliwości piszcie! Pozdrawiam Ola Koper |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
czarna kawusia :) - Zuzanka - 02-09-2010, 18:50
RE: czarna kawusia :) - Chantal - 06-09-2010, 19:57
RE: czarna kawusia :) - Mądry Staś - 07-09-2010, 14:29
RE: czarna kawusia :) - Aleksandra Koper - 16-02-2011 13:35
RE: czarna kawusia :) - Mądry Staś - 17-02-2011, 13:53
RE: czarna kawusia :) - Elvira - 18-02-2011, 9:45
RE: czarna kawusia :) - Brigida - 01-06-2011, 15:45
RE: czarna kawusia :) - natka - 02-06-2011, 8:07
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości