02-09-2010, 18:50
Chantal
06-09-2010, 19:57
Ja też uwielbiam kawusię. Bez cukru, ale właśnie z mlekiem. Zawsze rano pędzę do pracy z myślą o gorącym kubeczku pełnym kofeiny. I to jedyna przyjemna chwila za biurkiem. Ale - co z tym mlekiem? Zdrowo czy nie?
07-09-2010, 14:29
Sam sie przerucilem na taka z mlekiem, choc mam slabosc do espresso
Slyszalem ze mleko ogranicza szkodliwe dzialanie jakis substancji z kawy, ale nie wiem jakich
Slyszalem ze mleko ogranicza szkodliwe dzialanie jakis substancji z kawy, ale nie wiem jakich
Aleksandra Koper
16-02-2011, 13:35
Witam!
Chce zabrać głos w sprawie mleka do kawy. Dodawać czy nie dodawać?
Moja odpowiedź: dodawać! Dlaczego?
W żywności występuje wiele substancji naturalnych, które mogą działać antyodżywczo w stosunku do składników mineralnych. Jedną z nich jest kwas szczawiowy, który tworząc nierozpuszczalne sole ze składnikami mineralnymi powoduje zmniejszenie ich wykorzystania z pożywienia.
Kwas szczawiowy występuje powszechnie zarówno w świecie zwierzęcym jak i roślinnym, z tym że w roślinach jest go znacznie więcej. Najwięcej kwasu szczawiowego znajduje się w rabarbarze, szpinaku, szczawiu oraz w używkach - w kawie, herbacie i kakao.
Sporadyczne spożywanie żywności bogatej w kwas szczawiowy nie jest zagrożeniem dla zdrowia. Natomiast stałe duże ilości w diecie przy niedostatecznej podaży wapnia i witaminy D mogą wpływać ujemnie na wchłanianie i retencję wapnia, a w konsekwencji na bilans wapnia w ustroju.
Przeprowadzono eksperyment, w którym rosnącym szczurom podawano karmę z wysoką zawartością szczawianów (suszony rabarbar). Okazało się, że w tej grupie zaobserwowano mniejszy przyrost masy ciała szczurów niż w grupie kontrolnej nie przyjmującej szczawianów. Ponadto poziom stężenia wapnia w surowicy krwi był niższy. U szczurów tych stwierdzono krzywicę.
W badaniach na ludziach żywionych dietą z dodatkiem szpinaku (120g/dzień) wykazano spadek wchłaniania wapnia z 18,6% do 11,8%.
Naukowcom nasunął się jeden wniosek: jedynie w warunkach spożywania diety o bardzo wysokiej zawartości wapnia i witaminy D dodatek kwasu szczawiowego do diety nie ma istotnego wpływu na gospodarkę wapnia w organizmie.
Ale wracając do kawy...
W kawie stosunek zawartości kwasu szczawiowego do wapnia jest wyższy niż 2:1. Oznacza to, że wapń występujący naturalnie w kawie jest praktycznie niedostępny, a ponadto nadmiar kwasu może wiązać wapń z innych produktów spożywanych jednocześnie. Wyobraźmy sobie, że zjadamy kanapkę z serem popijając ją filiżanką czarnej kawy. Największe bogactwo z tego sera - wapń jest praktycznie przechwytywane przez kwas szczawiowy z kawy. Dla nas ten wapń jest bezużyteczny!
Trzeba zaznaczyć, że spożywanie produktów bogatych w szczawiany w ogóle nie jest wskazane u osób z zaburzeniami funkcjonowania nerek, wątroby, trzustki i gruczołów wydzielania wewnętrznego.
Podsumowując...
Ochronę organizmu przed kwasem szczawiowym możemy sobie zapewnić na dwa sposoby:
[*]1. Ograniczyć lub całkowicie wyeliminować produkty bogate w kwas szczawiowy...albo
[*]2. Uzupełnić dietę w wapń poprzez dodatek produktów bogatych w ten pierwiastek (mleko, śmietanka,)
Dlatego polecam zupę szczawiową zabielić śmietaną, do szpinaku dodać ser, a kawę wypić z mlekiem!
W razie jakichkolwiek wątpliwości piszcie!
Pozdrawiam
Ola Koper
Chce zabrać głos w sprawie mleka do kawy. Dodawać czy nie dodawać?
Moja odpowiedź: dodawać! Dlaczego?
W żywności występuje wiele substancji naturalnych, które mogą działać antyodżywczo w stosunku do składników mineralnych. Jedną z nich jest kwas szczawiowy, który tworząc nierozpuszczalne sole ze składnikami mineralnymi powoduje zmniejszenie ich wykorzystania z pożywienia.
Kwas szczawiowy występuje powszechnie zarówno w świecie zwierzęcym jak i roślinnym, z tym że w roślinach jest go znacznie więcej. Najwięcej kwasu szczawiowego znajduje się w rabarbarze, szpinaku, szczawiu oraz w używkach - w kawie, herbacie i kakao.
Sporadyczne spożywanie żywności bogatej w kwas szczawiowy nie jest zagrożeniem dla zdrowia. Natomiast stałe duże ilości w diecie przy niedostatecznej podaży wapnia i witaminy D mogą wpływać ujemnie na wchłanianie i retencję wapnia, a w konsekwencji na bilans wapnia w ustroju.
Przeprowadzono eksperyment, w którym rosnącym szczurom podawano karmę z wysoką zawartością szczawianów (suszony rabarbar). Okazało się, że w tej grupie zaobserwowano mniejszy przyrost masy ciała szczurów niż w grupie kontrolnej nie przyjmującej szczawianów. Ponadto poziom stężenia wapnia w surowicy krwi był niższy. U szczurów tych stwierdzono krzywicę.
W badaniach na ludziach żywionych dietą z dodatkiem szpinaku (120g/dzień) wykazano spadek wchłaniania wapnia z 18,6% do 11,8%.
Naukowcom nasunął się jeden wniosek: jedynie w warunkach spożywania diety o bardzo wysokiej zawartości wapnia i witaminy D dodatek kwasu szczawiowego do diety nie ma istotnego wpływu na gospodarkę wapnia w organizmie.
Ale wracając do kawy...
W kawie stosunek zawartości kwasu szczawiowego do wapnia jest wyższy niż 2:1. Oznacza to, że wapń występujący naturalnie w kawie jest praktycznie niedostępny, a ponadto nadmiar kwasu może wiązać wapń z innych produktów spożywanych jednocześnie. Wyobraźmy sobie, że zjadamy kanapkę z serem popijając ją filiżanką czarnej kawy. Największe bogactwo z tego sera - wapń jest praktycznie przechwytywane przez kwas szczawiowy z kawy. Dla nas ten wapń jest bezużyteczny!
Trzeba zaznaczyć, że spożywanie produktów bogatych w szczawiany w ogóle nie jest wskazane u osób z zaburzeniami funkcjonowania nerek, wątroby, trzustki i gruczołów wydzielania wewnętrznego.
Podsumowując...
Ochronę organizmu przed kwasem szczawiowym możemy sobie zapewnić na dwa sposoby:
[*]1. Ograniczyć lub całkowicie wyeliminować produkty bogate w kwas szczawiowy...albo
[*]2. Uzupełnić dietę w wapń poprzez dodatek produktów bogatych w ten pierwiastek (mleko, śmietanka,)
Dlatego polecam zupę szczawiową zabielić śmietaną, do szpinaku dodać ser, a kawę wypić z mlekiem!
W razie jakichkolwiek wątpliwości piszcie!
Pozdrawiam
Ola Koper
17-02-2011, 13:53
z tego wniosek, że i herbatkę trzeba pić z mlekiem, hmm, u mnie to chyba nie przejdzie, ale przynajmniej teraz będę miał świadomość co piję jak zaparzę sobie herbatę. A jest jakaś różnica w zawartości kwasu szczawiowego w różnych rodzajach herbat? Mam na myśli herbatę czarną i zieloną
18-02-2011, 9:45
Czy herbata może niszczyć zęby?
01-06-2011, 15:45
Właśnie ja słyszałam, że do kawy nie należy dolewać mleka! Uwielbiam kawę, piję jej z pewnością zbyt dużo. W mojej firmie zamawiany jest coffee catering i mamy ciągłą dostawę świeżej i pysznej kawy!
A jeśli chodzi o herbatę, to nie tyle niszczy zęby, co po prostu sprawia, że pojawia się na nich osad-ale kawa działa w ten sam sposób.
A jeśli chodzi o herbatę, to nie tyle niszczy zęby, co po prostu sprawia, że pojawia się na nich osad-ale kawa działa w ten sam sposób.
02-06-2011, 8:07
Nie wiem czy herbata niszczy zęby, słyszałam że ma spore ilości fluoru. A to chyba dobry minerał dla naszych ząbków? Tylko ten osad niestety ja mam z tym problem.
Brigida, od kogo słyszałaś o tym mleku i kawie? To kompletnie niszczy mój światopogląd. Wszyscy wręcz każą dodawać mleko!
Brigida, od kogo słyszałaś o tym mleku i kawie? To kompletnie niszczy mój światopogląd. Wszyscy wręcz każą dodawać mleko!