Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czego mam używać zamiast soli?
14-10-2010, 12:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2010 19:46 przez rysiek.)
Post: #15
RE: Czego mam używać zamiast soli?
(14-10-2010 9:27)Maria Jakubowska napisał(a):  Sód jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym, jest głównym elektrolitem w organizmie i bierze udział w regulowaniu gospodarki wodno-elektrolitowej. Są to bardzo ważne funkcje i aby organizm działał prawidłowo wystarczy nam 500mg sodu dziennie, co w przeliczeniu na sól daje 2,5g. Widać zatem, że zalecenie ograniczenia spożycia soli do 5g dziennie ma duży margines bezpieczeństwa. Warto zaznaczyć, że średnie spożycie soli w Polsce przekracza średnio trzykrotnie zalecenia! Sądzę, że na podstawie tych danych śmiało można stwierdzić, że powinno się ograniczyć spożycie soli. Nadmiary są niebezpieczne, a niedobory soli występują bardzo rzadko. Źródłem soli w naszej diecie jest nie tylko dosalanie, ale również produkty spożywcze, takie jak pieczywo, wędliny, które są często podstawą wyżywienia i trudno z nich zrezygnować.

Wszystko pięknie, tylko zapomina Pani wziąć pod uwagę jednego faktu. Że zjedzenie danej ilości jakiegoś składnika nie jest równoznaczne z jego wchłonięciem i przyswojeniem. Organizm nie przyswaja wszystkiego tego co zjemy. Przyswaja tylko to co jest w stanie przyswoić i tylko to co jest mu w danej chwili potrzebne, zaś nadmiar po prostu wydala.
Tak więc zjedzenie 500mg sodu dziennie nie oznacza, że organizm przyswoi te niezbędne (według norm) 500mg. Jeżeli potrzebuje np. 300 (a my zjemy 500, bo tak jest w tabelce), to co się dzieje z resztą? Czy jest gdzieś przechowywana czy może najzwyczajniej w świecie zostaje wydalona? A jeżeli organizm ma niedobór sodu i potrzebuje go więcej, to co wtedy? My mu dostarczamy 500mg, bo tak każą normy, a on potrzebuje np. 1000.
Tego nie da się i nie można uśredniać i sprowadzać do konkretnych wytycznych, identycznych dla każdego człowieka na ziemi. Jedzenie nie jest równoznaczne z wchłanianiem i przyswajaniem składników odżywczych.

Cytat:Nasz organizm łatwo się przyzwyczaja do smaku słonego i fakt, że lubimy słone jedzenie nie oznacza, że organizm faktycznie potrzebuje takich ilości sodu. Co więcej, od smaku słonego można się odzwyczaić, więc preferowanie smaku słonego nie może być wyznacznikiem zapotrzebowania organizmu na sód.

Choć może się to Pani wydawać dziwne, organizm potrafi dawać nam znaki czego w danej chwili potrzebuje. Jak potrzebuje energii to sygnalizuje nam to głodem, jak potrzebuje płynów to daje nam znać w postaci pragnienia. Podobnie jest z zapotrzebowaniem na sól, czosnek czy inne przyprawy, także np. na miód.


Cytat:Nadmierne spożycie soli nie jest główną przyczyną powstawania nadciśnienia, lecz również może zwiększać ciśnienie tętnicze krwi. Uproszczony mechanizm działania nadmiaru sodu w organizmie polega na zatrzymywaniu w nim wody, aby zmniejszyć stężenie sodu, a jak wiadomo im więcej wody tym większe ciśnienie.

Należy pamiętać również, że sód oprócz wpływu na ciśnienie osmotyczne płynów ustrojowych, wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni, z mięśniem sercowym włącznie i także to mieć na uwadze przy podejmowaniu decyzji o ograniczeniu spożycia sodu. Dodam jeszcze, że nadmiar sodu może mieć wpływ na cukrzycę, uszkodzenie nerek czy wątroby, uczucie zmęczenia, podwyższenie cholesterolu.
Nadmiar każdej substancji odżywczej jest tak samo niepożądany jak jej niedobór. Jednak zamiast walczyć z tym nadmiarem poprzez ograniczenie spożywania jakieś substancji, należy się zastanowić jaka jest przyczyna tego nadmiaru. Dlaczego organizm wchłonął więcej niż powinien. I zająć się zlikwidowaniem przyczyny a nie tylko walką ze skutkiem, bo to do niczego dobrego nie prowadzi (oprócz chwilowego spadku tej substancji w organizmie i złudnego uczucia sukcesu), a może prowadzić do uszkodzenia ważnych narządów organizmu.

"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę" - Paracelsus
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
RE: Czego mam używać zamiast soli? - Maria Jakubowska - 19-08-2010, 21:59
RE: Czego mam używać zamiast soli? - Maria Jakubowska - 14-10-2010, 9:27
RE: Czego mam używać zamiast soli? - rysiek - 14-10-2010 12:41
RE: Czego mam używać zamiast soli? - wiewióra - 23-08-2010, 9:20
RE: Czego mam używać zamiast soli? - Aleksandra Koper - 28-10-2010, 14:58



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS