Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ryby
19-08-2010, 17:50
Post: #1
Ryby
Siemcia,
jak często winienem jeść ryby? Z własnego doświadczenia wiem, że prawie ich nie spożywam, skupiając się na czerwonym mięsie. Dodam, że jestem sportowcem, gdyby miało to jakiekolwiek znaczenie.

I czy ryby w postaci śledzia w oleju też warto jeść? Bo w zasadzie tak najczęściej je spożywam.

My speciality is being right when other people are wrong.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
22-08-2010, 19:05
Post: #2
RE: Ryby
słyszałam, że rybkę powinno się jeść raz w tygodniu.
Ja najbardziej lubię wędzone rybki, ale nie wiem czy są zdrowe.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
22-08-2010, 22:21
Post: #3
RE: Ryby
Myślę, że ryby powinno jeść maksymalnie 2 razy w tygodniu ze względu na kumulujące się w nich metale ciężkie. Ogólnie ryby są zdrowe ponieważ zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Małe rybki, takie jak śledzie zawierają mniej zanieczyszczeń niż dużeWink
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
31-08-2010, 18:14
Post: #4
RE: Ryby
Ryby są doskonałym źródłem łatwoprzyswajalnego oraz pełnowartościowego białka (zawiera wszystkie aminokwasy łącznie z tymi, których nasz organizm sam nie potrafi wytworzyć), dlatego są ważne w diecie osób uprawiających sporty, a także dzieci i młodzieży, u których zachodzą intensywne przemiany metaboliczne.

Ryby, zarówno morskie jak i słodkowodne, zawierają wiele składników mineralnych (potas, wapń, magnez, selen, jod, kobalt, fosfor, żelazo) oraz witamin (A, D, E, C oraz witaminy z grupy B). Najważniejszym składnikiem wydają się być Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), na które należy zwrócić uwagę ze względu na ich wyjątkowe właściwości oraz niedobory w naszej diecie. Wspomagają one funkcjonowanie mózgu, wpływając korzystnie na pamięć i koncentrację oraz wykazują działanie prewencyjne w chorobach układu krwionośnego.

Zaleca się spożywanie ryb 2-3 razy w tygodniu zamiast mięsa. W szczególności polecane są ryby tłuste i świeże w formie pieczonej, grillowanej lub gotowanej (smażenie zwiększa zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych).

Ryby mogą zawierać zanieczyszczenia w postaci szkodliwych substancji, lecz nie są to stężenia zagrażające naszemu zdrowiu, zwłaszcza, że nie są spożywane w dużych ilościach.

Technolog żywności
Specjalizacja: analiza jakości żywności
"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną"
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02-09-2010, 17:02
Post: #5
RE: Ryby
Oj, to bardzo dobrze, że coś tłustego okazuje się być zdrowe Big Grin
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
11-10-2010, 12:57
Post: #6
RE: Ryby
a jak to jest z pangą? bo słyszałam, że są hodowane w bardzo zanieczyszczonej wodzie :/
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-02-2011, 11:40
Post: #7
RE: Ryby
Zanieczyszczonej wodzie? Ja słyszałam, że są hodowane na hormonach czy innych substancjach pozyskiwanych z...moczu :/ mam nadzieję, że to już tylko wymysły rozsiewaczy plotek... Nie wierzę w to, nie wierzę w to (mogę tak powtarzać w nieskończoność... ale i tak pangi nie kupię!)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS