Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kasza gryczana
20-08-2010, 7:42
Post: #1
Kasza gryczana
Czy kasza gyrczana jest tucząca?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
22-08-2010, 18:30
Post: #2
RE: Kasza gryczana
(20-08-2010 7:42)kalina napisał(a):  Czy kasza gyrczana jest tucząca?
Witaj Kalino!
Odpowiedz na Twoje pytanie nie jest jednoznaczna. Zależy w jakich ilościach i z jakimi dodatkami jest ona spożywana.
Pozdrawiam serdecznie.

Specjalistka z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka, głównie w obszarze zapewniania jakości oraz gastronomii.
Jedz smacznie, zdrowo i pomysłowo!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
27-08-2010, 19:20
Post: #3
RE: Kasza gryczana
a z jakimi dodatkami będzie tucząca? Lubię taką z masełkiem Smile

Uwielbiam Czekoladę Big Grin
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
29-08-2010, 19:54
Post: #4
RE: Kasza gryczana
Kasza gryczana ma około 350 kcal w porcji 100 g (czyli w takim jednym woreczku do gotowania). Jest źródłem witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jeśli dodasz masło w ilości jednej łyżki to jej kaloryczność wzrośnie ale myślę, że możesz sobie na to pozwolić Smile

Specjalistka z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka, głównie w obszarze zapewniania jakości oraz gastronomii.
Jedz smacznie, zdrowo i pomysłowo!
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
19-01-2012, 12:46
Post: #5
Star RE: Kasza gryczana
Kasza jaglana gotowana podnosi poziom cukru po spożyciu ok. 14-23% wzrostu, na ok. 1,5 godz.. Wchłania się szybko. Zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza jaglana wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Wzrosty po spożyciu: kasza jęczmienna ok. 4-8%, kasza gryczana ok. 9-18%, kasza manna ok. 10%, kasza kuskus ok. 22%. Wymienione KASZE zawierają w swoim składzie b. DUŻO węglowodanów i są to tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu, czyli wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie przekracza: 26% wzrostu. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !! Wobec tego kasza powinna być jako produkt żywieniowy; ZALECANA lub DOZWOLONA. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

PUENTA: Cool
KASZA, to produkt najwyższej wartości odżywczej, a więc biologiczne realia !! *****

REALIA. http://sandrarecho.pinger.pl/m/8256460
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS