20-08-2010, 7:42
22-08-2010, 18:30
(20-08-2010 7:42)kalina napisał(a): [ -> ]Czy kasza gyrczana jest tucząca?Witaj Kalino!
Odpowiedz na Twoje pytanie nie jest jednoznaczna. Zależy w jakich ilościach i z jakimi dodatkami jest ona spożywana.
Pozdrawiam serdecznie.
27-08-2010, 19:20
a z jakimi dodatkami będzie tucząca? Lubię taką z masełkiem
29-08-2010, 19:54
Kasza gryczana ma około 350 kcal w porcji 100 g (czyli w takim jednym woreczku do gotowania). Jest źródłem witamin z grupy B, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jeśli dodasz masło w ilości jednej łyżki to jej kaloryczność wzrośnie ale myślę, że możesz sobie na to pozwolić
19-01-2012, 12:46
Kasza jaglana gotowana podnosi poziom cukru po spożyciu ok. 14-23% wzrostu, na ok. 1,5 godz.. Wchłania się szybko. Zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza jaglana wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach. Wzrosty po spożyciu: kasza jęczmienna ok. 4-8%, kasza gryczana ok. 9-18%, kasza manna ok. 10%, kasza kuskus ok. 22%. Wymienione KASZE zawierają w swoim składzie b. DUŻO węglowodanów i są to tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu, czyli wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie przekracza: 26% wzrostu. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić własnym glukometrem i nie jest to trudne !! Wobec tego kasza powinna być jako produkt żywieniowy; ZALECANA lub DOZWOLONA. Odnośnie konsumpcji to ostatnie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.
PUENTA:
KASZA, to produkt najwyższej wartości odżywczej, a więc biologiczne realia !! *****
PUENTA:
KASZA, to produkt najwyższej wartości odżywczej, a więc biologiczne realia !! *****