po co nam błonnik?
|
19-08-2010, 19:14
Post: #1
|
|||
|
|||
po co nam błonnik?
prawie w kazdym bloku reklamowym slysze o suplementach z blonnikiem. o co chodzi? jakie ma dzialanie skoro jest tak polecany? warto inwestowac w takie specyfiki? pomagaja?
|
|||
20-08-2010, 12:50
Post: #2
|
|||
|
|||
RE: po co nam błonnik?
hej,
błonnik poprawia pracę jelit, sama mam leniwe jelita, więc wiem z doświadczenia. Mi najlepiej pomagają otręby (np. z jogurtem, dodane do pieczonego chleba czy do ciasta na naleśniki), a suplementów nie próbowałam, wolę naturalne źródła. |
|||
24-08-2010, 21:06
Post: #3
|
|||
|
|||
RE: po co nam błonnik?
Witam,
Błonnik pokarmowy są to części błon komórkowych i tkanki podporowej roślin, które są odporne na działanie enzymów trawiennych ludzkiego przewodu pokarmowego. Błonnik pokarmowy poprawia pracę przewodu pokarmowego między innymi poprzez zwiększenie masy i objętości stolca (ułatwione i przyspieszone wydalanie kału) oraz poprzez drażnienie mechaniczne i chemiczne jelit poprawia ich perystaltykę (ruchy jelit). Błonnik pokarmowy wiąże lipidy, trójglicerydy oraz cholesterol w przewodzie pokarmowym, przez co nie są one wchłaniane (w efekcie powoduje obniżenie poziomu lipidów i trójglicerydów we krwi). Kolejnym działaniem błonnika jest regulacja składu mikroflory jelit, powodując rozwój dobroczynnej mikroflory bakteryjnej (bakterie kwasu mlekowego). Należy jednak pamiętać, że błonnik obniża wchłanianie się składników odżywczych w przewodzie pokarmowych, co nie zawsze jest korzystne. Zaleca się spożywanie 20-40g błonnika dziennie, jest to ilość, którą spożywając odpowiednią ilość warzyw i owoców (5 porcji) oraz produktów pełnoziarnistych jesteśmy w stanie dostarczyć w ciągu dnia. Zanim sięgniemy po suplement warto spróbować zmienić swój sposób żywienia, zbilansować dietę tak, aby dostarczyć odpowiednią ilość błonnika. Pozdrawiam, Maria Jakubowska |
|||
26-08-2010, 12:17
Post: #4
|
|||
|
|||
RE: po co nam błonnik?
a co dobroczynnego robi ta mikroflora?
jesli chodzi o produkty z blonnikiem to slyszalam wlasnie o otrebach, ale jakos mnie one nie przekonuja, jedzenie ich z jogurtem tym bardziej... jest cos smaczniejszego od nich wartego polecenia? |
|||
02-09-2010, 9:33
Post: #5
|
|||
|
|||
RE: po co nam błonnik?
Pożyteczna mikroflora przewodu pokarmowego to przede wszystkim bakterie kwasu mlekowego tzw. LAB, takie jak Lactobacillus czy Bifidobacterium. Bakterie te rowijając się w naszych jelitach hamują wzrost bakterii (np. Escherichia coli), które mogą niekorzystnie wpływać na pracę przewodu pokarmowego.
Po za tym, że "dobre" bakterie chronią nas przed "złymi", zapewniają nam również szereg innychh korzyści: - wytwarzają witaminę K, która jest odpowiedzialna za odpowiednią krzepliwość krwi. - wytwarzają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), które zapobiegają osiedlaniu się i rozwojowi patogenów (baterii chorobotwórczych) w jelitach. Poprzez takie działania dobroczynna mikroflora wspomaga układ odpornościowy organizmu, czyli chroni nas przed infekcjami. |
|||
02-09-2010, 17:36
Post: #6
|
|||
|
|||
RE: po co nam błonnik?
(26-08-2010 12:17)beata_75 napisał(a): jesli chodzi o produkty z blonnikiem to slyszalam wlasnie o otrebach, ale jakos mnie one nie przekonuja, jedzenie ich z jogurtem tym bardziej... jest cos smaczniejszego od nich wartego polecenia? fakt, otreby z jogurtem nie są najsmaczniejsze, ale wiadomo, ze zdrowe jedzenie nie musi być smaczne, a to co smaczne, najczęściej jest niezdrowe . Ale całkiem dobrze smakują naleśniki z dodatkiem otrąb, chleb albo płatki sniadaniowe. |
|||
02-09-2010, 22:24
Post: #7
|
|||
|
|||
RE: po co nam błonnik?
widze, ze dziwne rzeczy sie dzieja w moich jelitach, o ktorych nic nie wiem... witamina K??? chyba pierwszy raz o niej slysze (czytam ) ... trzeba bedzie sie doksztalcic
dzieki za pomysly na dania. najciekawsze wydaja mi sie nalesniki, bo jakos ta forma "sucha" w platkach i chlebie tez do mnie nie przemawia a w nalesnikach pewnie ich nawet bardzo nei poczuje, przynajmniej mam taka nadzieje... |
|||
04-09-2010, 11:50
Post: #8
|
|||
|
|||
RE: po co nam błonnik?
A ja bardzo lubię otręby z jogurtem! Zwłaszcza z jogurtami owocowymi Jeśli już ktoś faktycznie dba o sylwetkę to polecam jogurty owocowe "light" bodajże Jogobella (?) Maja naprawdę niezłe smaki i mniejszą kaloryczność
|
|||
07-09-2010, 14:07
Post: #9
|
|||
|
|||
RE: po co nam błonnik?
a ja proponuje płatki owsiane!!! Są pyszne na ciepło na mleczku
Uwielbiam Czekoladę |
|||
07-09-2010, 14:15
Post: #10
|
|||
|
|||
RE: po co nam błonnik?
A czy to źle jeśli ja jem płatki owsiane na surowo?! Po prostu zalewam je jogurtem i tyle.
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości