Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sposoby, aby oszukać głód.
17-06-2011, 7:43
Post: #1
Sposoby, aby oszukać głód.
Źródło: fitness.wp.pl z dnia 17.06.2011.

Kiedy starasz się schudnąć, burczenie w żołądku to twój najgorszy wróg. A im dłużej trwa, tym większe jest niebezpieczeństwo, że wszystkie wyrzeczenia ostatniego tygodnia pójdą na marne. Napad gwałtownego głodu może zaprzepaścić nawet najskuteczniejszy i najlepiej ułożony plan odchudzania się. To hormony mówią nam, że musimy coś zjeść. Na szczęście możemy je oszukać. Oto kilkanaście prostych wskazówek, jak to zrobić.

1. Jeśli masz taką możliwość, zawsze wybieraj rybę zamiast mięsa. Jest ona bardziej sycąca od wołowiny czy kurczaka: jeśli dostarczymy sobie taką samą ilość kJ za pośrednictwem ryby i mięsa okaże się, że rybą bardziej się najedliśmy (dane z indeksu sytości dr Susanny Holt)

2. Utrzymuj w mieszkaniu wysoką temperaturę. Im chłodniej w pomieszczeniach, tym ludzie więcej jedzą. Między innymi dlatego w restauracjach zwykle panuje przyjemny chłód.

3. Zamiast pić sok owocowy, zjedz owoc, albo samodzielnie zrób z niego napój (w miarę możliwości nie obierając go ze skórki). Owoce zawierają błonnik, którego pozbawiona jest większość soków.

4. Błonnik jest nie do przecenienia, bo sprawia, że czujesz się pełny. Codziennie dostarczaj swemu organizmowi 30 g tej substancji.

5. Przekonaj się do pieczywa pełnoziarnistego – jest ono pięciokrotnie bardziej sycące od pszennego i pszenno-żytniego.

6. Nie ufaj produktom light. Badania pokazują, że osoby, które decydowały się na muffinkę w normalnej wersji w ciągu następnych 24 godzin zjadły mniej od tych, które wolały babeczkę w wariancie odtłuszczonym.

7. Unikaj przyjemnych zapachów. Gdy wchodzisz np. do piekarni, sama woń słodkich wypieków sprawia, że organizm wydziela zwiększone ilości insuliny. Wydaje ci się, że jesteś głodny, choć z pewnością tak nie jest.

8. Lubisz marchew? Staraj się jej nie gotować, tylko jeść na surowo. Irlandzcy naukowcy dowodzą, że w tej wersji jest bardziej sycąca.

9. Myśl o jedzeniu nieco bardziej… geometrycznie. Ciężko jest nam oszacować porcje, gdy potrawa ma okrągły kształt. Zachowuj więc czujność, gdy na stół wjeżdża pizza czy tort – istnieją spore szanse, że zjesz za dużo.

10. Jedz awokado. Organizm potrzebuje około godziny, by spalić węglowodany. Zdrowy tłuszcz sprawi, że zanim poczujesz głód, minie więcej czasu, bo organizm trawi go znacznie dłużej niż proste cukry czy skrobię.

11. Jedz niewielkie, regularne posiłki. Odżywianie się według grafiku pomoże opanować apetyt w zdrowy sposób, bez nagłych spadków poziomu cukru we krwi i potrzeby sięgania po baton z automatu.

12. Zaopatrz się z orzeszki piniowe. Mają najwięcej białka ze wszystkich pestek i orzechów, a zawarty w nich kwas pinoleniczny stymuluje wydzielanie hormonu sytości.

13. Włączaj w porze posiłków melancholijną, wolną muzykę. Sprawi ona, że będziesz jadł wolniej i nie przejesz się przed upływem 20 minut (tyle czasu potrzeba na wysłanie do mózgu sygnału o poczuciu sytości).

14. Jedz inną ręką niż zwykle. Jeśli jesteś praworęczny – weź widelec w lewą dłoń; mańkut powinien starać się jeść prawą ręką. Będziesz jadł wolniej. Szybkie pochłanianie posiłków to najczęstsza przyczyna przejadania się.

15. Oszczędź sobie kolacji przy świecach – w ciemności ciężko jest oszacować, ile się zjadło.

16. Jedz świeże owoce, zamiast suszonych. ¼ filiżanki rodzynek ma taką samą wartość energetyczną, co 2 filiżanki winogron, ale woda zawarta w tych ostatnich sprawia, że łatwiej nimi zapełnić żołądek.

17. Skorzystaj z dobrodziejstw sezonu letniego i pij na potęgę koktajle mleczno-owocowe, przygotowywane na bazie chudego jogurtu. Taki napój to same korzyści: białko hamuje apetyt, błonnik zapycha, ale nie tuczy, a wapń pomaga spalać tłuszcz.

18. Kup niebieskie talerze, kubki, serwetki, obrusy. Kolor niebieski hamuje apetyt.

19. Jedz fasolę. Ma ona dużo białka i błonnika. Trawi się powoli, stopniowo uwalniając energię. Dzięki niej nie grozi nam nagły atak głodu.

20. Nie pij soków i napojów gazowanych. Słodziki (np. aspartam) czy syropy (np. wysokofruktozowy syrop kukurydziany) używane do ich słodzenia nie stymulują organizmu do produkowania insuliny, co powoduje, że ciało nie spala dostarczonych mu kalorii.

21. Jeśli lubisz słodycze, zawsze noś ze sobą paczkę miętowej gumy. Pomaga ona w pozbyciu się chętki na cukierki czy batona. Uwaga! Guma jest niewskazana w przypadku, jeśli Twoją ulubioną przekąską są chipsy czy paluszki – mięta sprawi, że będziesz odczuwać jeszcze większą pokusę, by zjeść coś słonego.

22. Opychaj się malinami. Są owocem najbogatszym w błonnik. Już jedna filiżanka malin dostarcza organizmowi 8g tej substancji (czyli pokrywa ¼ dziennego zapotrzebowania).
--------------------------------------------
Exclamation
Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o zasadach zdrowego żywienia - zajrzyj na stronę: http://www.aktywniepozdrowie.pl/index.ph...adkat_id=2

Jeśli chcesz się zapoznać ze "sprawą DUŻEJ WAGI" - zajrzyj na stronę: http://www.aktywniepozdrowie.pl/index.ph...art_id=333

www.aktywniepozdrowie.pl
Portal dla zdrowo zakręconych
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS