Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uwielbiam mleko,
29-09-2010, 14:31
Post: #10
RE: Uwielbiam mleko,
W kontekście powyższego postu mam pytanie do ekspertów, czy aby przypadkiem uczulenie na mleko nie jest spowodowane wyjałowieniem mleka z tego, co w nim naturalne, tzn. flory bakteryjnej. Nie należę do młodzieniaszków, tylko do tych, którzy pamiętają jeszcze brzęk rozwożonego mleka z samego rana i odwieczne pytanie podczas gotowania: zsiądzie się, czy nie zsiądzie? Jadąc na wieś do rodziny piłem mleko prosto od krowy. Nigdy mi nie szkodziło i nigdy wtedy nie słyszałem, aby ktoś był uczulony na mleko!
Rzeczywiście obecne żółte sery, śmietany i inne przetwory mleczne powinny nazywać się "mleczno-podobne". Czy ktoś czytał skład śmietany? Ciekawa lektura, bo można w niej znaleźć, że w skład śmietany wchodzi... żelatyna wieprzowa!!! Wyczulam początkujących wegetarian na to "świństwo".
Ale są sposoby, aby unikać tego wielkoprzemysłowego badziewia jedzenio-podobnego o smaku zbliżonym i identycznym z naturalnym... Ja na przykład kupiłem sobie jogurtownicę (na baaardzo popularnym portalu znanym z różnych aukcji...) i sam robię jogurt, i widzę już kolosalną różnicę pomiędzy moim jogurtem, a tym z fabryki. Polecam obchodzenie fabryk żywności na ile się da. Dla zdrowia.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
Uwielbiam mleko, - wiewióra - 11-08-2010, 13:41
RE: Uwielbiam mleko, - kit - 13-08-2010, 11:23
RE: Uwielbiam mleko, - Maria Jakubowska - 16-08-2010, 12:02
RE: Uwielbiam mleko, - aga - 20-08-2010, 13:07
RE: Uwielbiam mleko, - aga - 23-08-2010, 7:55
RE: Uwielbiam mleko, - aga - 02-09-2010, 16:57
RE: Uwielbiam mleko, - dorota.lapa - 29-09-2010, 13:44
RE: Uwielbiam mleko, - Belfegor - 29-09-2010 14:31
RE: Uwielbiam mleko, - rysiek - 14-10-2010, 6:49
RE: Uwielbiam mleko, - natka - 14-10-2010, 9:16



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS