Oliwa walczy z rakiem.
|
28-03-2011, 11:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-03-2011 11:28 przez Elvira.)
Post: #3
|
|||
|
|||
RE: Oliwa walczy z rakiem.
Kucharze hołdują tradycji kulinarnej, czyli jak przyrządzać, aby było smacznie i ładnie wyglądało na talerzu, dlatego podają przepisy na stworzenie smacznej potrawy - tak sądzę. Nie wydaje mi się, aby z narażeniem własnej reputacji przestrzegali zasad zdrowego odżywiania. Zdrowe nie zawsze oznacza, że smaczne i o tym musimy pamiętać. Kucharz jest częścią mechanizmu marketingowego - ich produkt musi być smaczny, bo musi się sprzedać, inaczej klient nie wróci do lokalu.
W odniesieniu do wskazania stosowania surowej oliwy z oliwek można wspomnieć o szwajcarskim doktorze Paulu Kautchakoffie, który w latach 30, XIX wieku, wykazał w swoich badaniach, że jeśli dieta składa się w 51% gotowanego jedzenia, to ciało reaguje na nie tak, jakby zostało zaatakowane przez obcy organizm – co powoduje uaktywnienie białych krwinek, które mają za zadanie wykryć i zniszczyć „intruza”. Coraz więcej się mówi o surowych owocach i warzywach w odniesieniu do ZDROWEGO ODŻYWIANIA, a to stoi często w sprzeczności z tym, co proponują kucharze. Już lepszym miejscem jest stragan na bazarze - tam nikt niczego nie przetwarza |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
Oliwa walczy z rakiem. - Adalbert - 28-03-2011, 9:51
RE: Oliwa walczy z rakiem. - natka - 28-03-2011, 10:58
RE: Oliwa walczy z rakiem. - Elvira - 28-03-2011 11:27
RE: Oliwa walczy z rakiem. - Vmama - 21-04-2011, 14:51
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości