Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
masło czy margaryna
18-01-2011, 9:25
Post: #9
RE: masło czy margaryna
Hindusi stosują masło także do smażenia, ale wcześniej specjalnie je preparują. Nazywają je "Gi". Zanim zaczną stosować masło do smażenia, wcześniej je klarują - podgrzewają na wysokiej temperaturze, ale nie doprowadzają do wrzenia. W wyniku klarowania na powierzchni roztopionego masła pojawia się taki "szum" (nalot), który zbierają łyżką i wyrzucają! Później odstawiają masło do ostygnięcia. Sklarowane masło ma ponoć inne właściwości od tego kostkowego i nadaje się do smażenia.
Może jakiś ekspert wypowie się w tej sprawie, czy postępowanie Hindusów jest w zgodzie z jakąś właściwością chemiczną, czy to tylko wiekowa tradycja?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
masło czy margaryna - Kocurek - 23-08-2010, 13:16
RE: masło czy margaryna - aga - 24-08-2010, 6:16
RE: masło czy margaryna - Kocurek - 25-08-2010, 21:53
RE: masło czy margaryna - aga - 02-09-2010, 17:05
RE: masło czy margaryna - Zuzanka - 02-09-2010, 18:12
RE: masło czy margaryna - Kocurek - 09-09-2010, 12:49
RE: masło czy margaryna - Belfegor - 18-01-2011 9:25
RE: masło czy margaryna - natka - 08-02-2011, 11:41
RE: masło czy margaryna - Belfegor - 13-02-2011, 19:33
RE: masło czy margaryna - realia - 19-01-2012, 9:27
RE: masło czy margaryna - Maria Jakubowska - 24-01-2012, 15:52



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 9 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS