Aspartam
|
16-12-2010, 13:09
Post: #1
|
|||
|
|||
Aspartam
co sądzicie o tym słodziku? Bo spotkałem się ze skrajnymi opiniami, jedni mówią, że to samo zło, a inni, że to najlepiej przebadany i bezpieczny słodzik.
Jeśli o mnie chodzi to o aspartamie wiem jedno, chorzy na fenyloketonurię nie mogą go spożywać. Ale co ze zdrowymi osobami? Mogą spokojnie go spożywać czy może skrupulatnie liczyć, żeby nie przekroczyć jakiejś dawki. |
|||
16-12-2010, 14:54
Post: #2
|
|||
|
|||
RE: Aspartam
Aspartam to mój najlepszy przyjaciel chyba jestem strasznym łasuchem, uwielbiam wszystko co słodkie. Dlatego cieszę się, że mam możliwość od czasu do czasu zrezygnować z białego kryształu i przerzucić się na słodzik (bez kalorii, bez szkody dla zębów). Przyznam się...lubię colę ale pije wersję light, to chyba lepiej? Są jakieś ograniczenia co do spożycia aspartamu? Bo czasem do tej coli dorzucę jogurcik owocowy ze słodzikiem...
|
|||
08-02-2011, 11:13
Post: #3
|
|||
|
|||
RE: Aspartam
Aspartam znajduje się na pozytywnej liście GRAS (Generally Recognized As Safe), jest to lista substancji dodatkowych, które zostały uznane za bezpieczne. Również polskie i europejskie prawo dopuszcza jego stosowanie.
Żeby lepiej odpowiedzieć na pytanie o aspartam muszę wspomnieć o ADI. Dla wielu substancji ustalona jest wartość ADI, czyli dawka którą można spożywać codziennie i nie spowoduje ona chorób i skutków ubocznych w przyszłości. ADI jest wyrażane na mg/kg masy ciała na dzień. Należy oczywiście pamiętać, że ADI jest wyznaczane z aktualnym stanem wiedzy. Co to oznacza? Oznacza to, że zgodnie z dzisiejszym stanem wiedzy taka dawka jest bezpieczna, lecz w przyszłości mogą się pojawić dowody, które pokażą, że substancja nie jest tak bezpieczna, za jaką ją uważano, lub wręcz przeciwnie, może się okazać, że substancja uznana za niebezpieczną wcale taka zła nie jest. W przypadku aspartamu ADI wynosi 40 mg/kg m.c./d, póki co niewiele nam to mówi, więc przeliczmy to na średnią wagę Polki i Polaka. Polka średnio waży 65 kg, a Polak 80 kg. Z tego wynika, że Polka bezpiecznie (zgodnie z aktualnym stanem wiedzy) może spożyć do 2600 mg, a Polak do 3200 mg tego słodzika. Niestety dalej nie wiemy jak to przenieść na produkty spożywcze, sprawdźmy zatem co na ten temat mówi polskie prawo. Ilość dodawanego aspartamu reguluje rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 w sprawie dozwolonych substancji dozwolonych. Wynika z niego, że aby spożyć w ciągu dnia ok. 3000 mg aspartamu trzeba zjeść ponad 0,5 kg gumy do żucia bez cukru, wypić około 5 litrów napojów bezalkoholowych, zjeść ponad 1 kg wyrobów cukierniczych bez cukru. Trudno na co dzień stosując umiarkowaną dietę przekroczyć ADI na aspartam. Oczywiście jeśli ktoś nie chce spożywać aspartamu to musi pamiętać o sprawdzaniu składu produktów, jeśli nie będzie wymieniony on z nazwy, to zostanie podany jego symbol: E-951. |
|||
08-02-2011, 11:24
Post: #4
|
|||
|
|||
RE: Aspartam
Ha! super, dzięki! Na pewno nie wypijam 5 litrów coli miejmy tylko nadzieję, że "aktualny stan wiedzy" jest ostateczny kiedyś czytałam o historii dioksyn, dawniej nikt nie brał ich "na poważnie", że niby nie szkodzą itd. A dziś? Afera jak tylko znajdą w jakiejś żywności...
|
|||
08-02-2011, 11:56
Post: #5
|
|||
|
|||
RE: Aspartam
Dziękuje za odpowiedź
|
|||
21-03-2011, 11:59
Post: #6
|
|||
|
|||
RE: Aspartam
Skoro o tym "smacznym dodatku do żywności" mowa, to polecam stronę, gdzie można przeczytać trochę więcej o aspartamie, niż napisała powyżej Pani Ekspert (z całym szacunkiem dla niej!)
http://www.stopcodex.pl/2009/02/nutraswe...-aspartam/ |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości