01-03-2012, 22:02
Stopień mineralizacji wody ma jednak duży wpływ na organizm, o czym musimy pamiętać przy wkładaniu kolejnej butelki wody do koszyka supermarketowego.
I tak wody niskozmineralizowane (do 500mg substancji mineralnych) polecane są do powszechnego spożycie, do przygotowywania posiłków dla niemowląt oraz dla osób, u których ogranicza się spożycie soli, ponieważ zawierają one małą ilość chlorku sodowego.
Natomiast wody wysokozmineralizowane poleca się osobom ciężko pracującym, które tracą składniki mineralne z potem. Nie należy ich podawać dzieciom, osobom z chorobami nerek i mającym nadciśnienie tętnicze.
A znane wody z m.in. Szczawnicy, Rymanowa, Iwonicza, Muszyny, Żegiestowa, Kołobrzegu, Ciechocinka, Rabki czy Buska są wykorzystywane w kuracji; leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, dróg żółciowych, dróg oddechowych, układu moczowego i innych.
I tak wody niskozmineralizowane (do 500mg substancji mineralnych) polecane są do powszechnego spożycie, do przygotowywania posiłków dla niemowląt oraz dla osób, u których ogranicza się spożycie soli, ponieważ zawierają one małą ilość chlorku sodowego.
Natomiast wody wysokozmineralizowane poleca się osobom ciężko pracującym, które tracą składniki mineralne z potem. Nie należy ich podawać dzieciom, osobom z chorobami nerek i mającym nadciśnienie tętnicze.
A znane wody z m.in. Szczawnicy, Rymanowa, Iwonicza, Muszyny, Żegiestowa, Kołobrzegu, Ciechocinka, Rabki czy Buska są wykorzystywane w kuracji; leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego, dróg żółciowych, dróg oddechowych, układu moczowego i innych.