Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Witamina K pomaga zapobiegać cukrzycy
02-03-2011, 11:06 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-03-2011 11:07 przez Adalbert.)
Post: #1
Witamina K pomaga zapobiegać cukrzycy
Źródło: Nexus.

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców Uniwersyteckiego Centrum Medycznego w Utrechcie w Holandii, które opublikował magazyn Diabetes Care, ludzie przyjmujący duże ilości witaminy K są mniej podatni na zachorowanie na cukrzycę typu II.
Witamina K, która odgrywa dominującą rolę w procesie koagulacji krwi, wystepuje w dwóch postaciach: K1 i K2. Witamina K1 występuje przede wszystkim w zielonolistnych warzywach oraz w niektórych owocach, takich jak kiwi, czy awokado. Z kolei witamina K2 występuje w mięsie, jajkach i nabiale i jest syntetyzowana w ludzkim ciele. Ponieważ witamina K2 może być wytwarzana przez ludzki organizm i jest wymagana jedynie w małych ilościach, jej niedobór dotyka tylko ludzi z przewlekłymi problemami zdrowotnymi.
Podczas ostatnich badań naukowcy obserwowali ponad 38 tysięcy (!) dorosłych Holendrów przez ponad 10 lat, przyglądając się ich dietom i stylom życia oraz badając ich stan zdrowia. Po upływie tego okresu ustalono, że ci, którzy przyjmowali najwięcej witaminy K1, byli o 19% mniej podatni na zachorowanie na cukrzycę typu II, zaś ci, którzy przyjmowali najwięcej witaminy K2, byli mniej podatni o 20%.
Rząd USA zaleca przyjmować dziennie 12 mikrogramów witaminy K przez mężczyzn oraz 90 mikrogramów przez kobiety. Uczestnicy badań, którzy przyjmowali najwięcej tej witaminy, zjadali jej od 250 do 360 mikrogramów dziennie.
Witamina K1 zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę tylko wtedy, gdy jest przyjmowana w dużych dawkach, natomiast w przypadku witaminy K2 zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę można osiągnąć już po zwiększeniu jej spożycia o 10 mikrogramów.
Ponieważ badania były ze sobą powiązane, naukowcom nie udało się wykazać jednoznacznie, czy witamina K odgrywa aktywną rolę w zapobieganiu cukrzycy. Niemniej udało się im uniezależnić wyniki od takich czynników, jak wiek, waga ciała, ilość wykonywanych ćwiczeń, przyjmowanie tłuszczu, błonnika oraz witamin C i E.

www.aktywniepozdrowie.pl
Portal dla zdrowo zakręconych
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS