Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rakotwórczy barwnik w napojach
18-02-2011, 19:16
Post: #1
Rakotwórczy barwnik w napojach
Znalazłem taki artykuł na fitness.wp.pl, który budzi niepokój. Jego treść poniżej.

Sztuczne barwniki (2-MI oraz 4-MI), stosowane w produkcji Coca Coli, Pepsi i innych produktów żywnościowych, stwarzają ryzyko zachorowania na raka. Tę tezę, głoszoną przez wpływowe amerykańskie lobby, publikuje dziś Daily Mail.
W ekspertyzie amerykańskiego lobby o nazwie „Nauka w Służbie Interesu Publicznego” (Centre for Science in the Public Interest - CSPI) można przeczytać, że sztuczny barwnik, który nadaje produktom spożywczym charakterystyczny, ciemnobrązowy kolor powstaje na drodze reakcji cukrów z amoniakiem i siarczkami pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze. Taki proces pozyskiwania go sprawia, że zostaje on skażony dwoma rakotwórczymi związkami chemicznymi – 2-MI oraz 4-MI.
Związki te, na drodze badań w kierunku zapobiegania chorobom nowotworowym, zostały uznane za winne przyczynianiu się do powstawania nowotworów płuc, wątroby oraz tarczycy. Badania przeprowadzone laboratoryjnie na szczurach oraz myszach wykazały zaś, że mogą mieć też związek z zachorowalnością na białaczkę.
Władze Stanów Zjednoczonych rozróżniają cztery rodzaje barwników karmelowych. Dwa z nich produkowane są na bazie amoniaku i to właśnie w procesie ich produkcji wytracane są substancje rakotwórcze – 2-MI oraz 4-MI. CPSI, wsparte przez ekspertów chorób nowotworowych chce, by rząd wprowadził zakaz używania barwników skażonych związkami rakotwórczymi.
Na opakowaniach Coca Coli znaleźć można co prawda informacje, że zawiera ona karmelowy barwnik, ale zdaniem ekspertów z CPSI taki opis jest mylący, gdyż nie precyzuje, jaki rodzaj barwnika został użyty podczas produkcji napoju, a wiadomo na pewno, że nie jest to naturalny karmel, jaki uzyskać można na drodze topienia cukru.
CPSI przyznaje, że choć ryzyko zachorowania na raka po spożyciu Coca Coli jest niewielkie, to jednak może być przyczyną zachorowań wśród grupy kilku tysięcy Amerykanów.
Jak informuje Daily Mail, rzecznik Coca Coli odniósł się do zarzutów CPSI, twierdząc, że napoje tej marki są całkowicie bezpieczne, a insynuacje CPSI to złośliwe wzbudzanie obaw przed nowotworem wśród konsumentów napojów tej marki. Zdaniem rzecznika Coca Coli, barwnik, jakiego używają producenci napoju nie powoduje raka.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS