Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mikrofalówki - błogosławieństwo czy przekleństwo?
10-09-2010, 17:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-09-2010 17:58 przez Kamila Krysiak.)
Post: #8
RE: Mikrofalówki - błogosławieństwo czy przekleństwo?
Zagrożenie związane ze stosowaniem mikrofalówek faktycznie wynika głównie z tego co do niej wkładamy i co otrzymujemy po procesie odgrzewania. Wiadomo na pewno, że wysoka temperatura powoduje straty witamin (np. C, E, A) i innych substancji, zarówno tych o korzystnym jak i niekorzystnym działaniu. Lecz skrócony czas obróbki powoduje, że ubytki składników są niekiedy mniejsze w porównaniu do tradycyjnych metod podgrzewania, bo chyba głównie do tego służą nam te urządzenia Wink Przygotowywanie potrawy od podstaw w mikrofalówce raczej mija się z celem, ponieważ ani nie wytworzy nam się chrupiąca skórka, składniki nie zdążą sobą „przejść”, a przyprawy będą mniej aromatyczne – powstanie wyżej wspomniana papka Smile Badania jak dotąd nie potwierdziły jednoznacznie szkodliwego wpływu mikrofal na „molekuły życia” w naszej żywności. Wykazano jednak, że fale tego typu obniżają zawartość witaminy B12 w stopniu o 10% większym niż odgrzewanie na palniku.

Wabiący rakiety przy użyciu mikrofalówki musieli ominąć zabezpieczenia, które uniemożliwiają uruchomienie emisji fal na zewnątrz mikrofalówki. Dzięki „bezpiecznikom” urządzenie uwalnia na zewnątrz niewielkie - nieszkodliwe ilości promieniowania. Poza tym rozwój technologii uniemożliwia producentom spoczęcie na laurach i chcąc nie chcąc aby sprostać oczekiwaniom konsumentów muszą ulepszać swoje produkty. Społeczeństwo jest co raz bardziej wymagające, skąd chociażby ta dyskusja Smile

Czas z pewnością pokaże jakie efekty przyniesie nam stosowanie mikrofalówek. Myślę, że nie ma potrzeby demonizowania tych urządzeń, lecz należy kierować się zdrowym rozsądkiem przy ich użytkowaniu, a przede wszystkim instrukcją obsługi Wink
Osobiście polecam gotowanie na palniku, bo bez wątpienia będzie smacznie, zdrowo, a przygotowane potrawy dadzą nam wiele satysfakcji.

Technolog żywności
Specjalizacja: analiza jakości żywności
"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną"
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
RE: Mikrofalówki - błogosławieństwo czy przekleństwo? - Kamila Krysiak - 10-09-2010 17:58



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS