Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zupka na kościach - dobro, czy zło w kuchni?
28-08-2010, 22:29
Post: #4
RE: Zupka na kościach - dobro, czy zło w kuchni?
Metale ciężkie do organizmów zwierząt trafiają tą samą drogą co do naszych, czyli głównie pokarmową, oddechową czy przez skórę. Wiek zwierząt na pewno ma duży wpływ na stężenie metali w ich organizmie, lecz warunki w jakich żyją i to czym są karmione są również bardzo ważnym czynnikiem.
Niestety metale ciężkie kumulują się również w naszych organizmach, dlatego też jesteśmy dla samych siebie swoistym zagrożeniem (mimo, że kanibalizm jest coraz mniej popularny Wink ), np. ołów gromadzony jest w kościach przez całe nasze życie i jego "zapasy" mogą być uwalniane do krwi w wyniku zaburzeń metabolicznych. Nadmiar ołowiu w krwioobiegu może prowadzić do poważnych konsekwencji, m.in. do niszczenia czerwonych krwinek, wątroby czy nieprawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Spożywanie takiego wywaru od czasu do czasu nie powinno zaszkodzić, ale jeśli mamy możliwość wyboru to polecam jednak wywary mięsne, są wartościowsze z żywieniowego punktu widzenia Smile

Technolog żywności
Specjalizacja: analiza jakości żywności
"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną"
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
RE: Zupka na kościach - dobro, czy zło w kuchni? - Kamila Krysiak - 28-08-2010 22:29



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS