Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nadmierne grillowanie...
29-04-2011, 14:22
Post: #1
Nadmierne grillowanie...
Nadmierne grillowanie może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Odnosi się to także do smażenia mięsa na patelni.
Niebezpieczne są heterocykliczne aminy aromatyczne - związki termicznego rozkładu aminokwasów i białek oraz pochodne wytwarzane w reakcji kreatyniny.
Niebezpieczne są także wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - powstają, gdy tłuszcz wytapiający się z mięsa spada na rozżarzone węgle lub płomień; są w dymie.
Wspomniane związki mogą uszkodzić DNA i pobudzić rozwój guzów w komórkach jelita grubego, piersi, prostaty i systemu limfatycznego. Zwolennicy grilla są aż 3-krotnie bardziej narażeni na raka żołądka.

www.aktywniepozdrowie.pl
Portal dla zdrowo zakręconych
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
Nadmierne grillowanie... - Adalbert - 29-04-2011 14:22



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS