Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Warto przeczytać
26-01-2011, 9:16
Post: #1
Warto przeczytać
Źródło: Nexus nr 69/ 2010

Istnieje zaskakujący związek pomiędzy atakami serca, rakiem, chorobą Alzheimera i innymi schorzeniami. Te inne schorzenia to wszelkie formy przypadłości autoimmunologicznych, w tym artretyzm, stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona, osteoporoza, cukrzyca, otyłość, alergie, astma, nietolerancja pokarmów, zespół chronicznego zmęczenia, fibromialgia i wiele innych objawiających się bólem niedomagań. Istnieje wiele przesłanek wskazujących na to, że ich wspólnym mianownikiem jest stan zapalny. Współczesna dieta i styl życia sprzyjają stanom zapalnym, które mogą z kolei prowadzić do szeregu schorzeń.
Stan zapalny jest obecnie w centrum badań medycznych, jako że firmy farmaceutyczne pospiesznie szukają leku na tę epidemię naszych czasów. Niestety, leki te są przeważnie niebezpieczne i nie sięgają do korzeni problemu.
Stan zapalny jest starym mechanizmem obronnym układu immunologicznego, który powoduje zaczerwienienie, podwyższenie temperatury i opuchnięcie tkanki w okolicy urazu. W większości przypadków stan zapalny jest czynnikiem ratującym życie, służącym odpieraniu ataków różnych chorobotwórczych bakterii, wirusów i pasożytów. Reakcja w postaci stanu zapalnego w normalnych warunkach ustaje po zwalczeniu agresorów i umożliwia rozpoczęcie procesu gojenia. Jednak w pewnych okolicznościach stan zapalny nie ustaje i przechodzi w stan chroniczny.
Często dzieje się tak w następstwie ubogiej diety oraz czynników wynikających ze stylu życia, które promują chroniczny stan zapalny. Komórki odpornościowe wykorzystują „wolne rodniki” do zabijania patogenów i innych obcych agresorów. Wolne rodniki są nietrwałymi cząsteczkami, które dziurawią i niszczą komórki znajdujące się wokół nich. To wspaniałe oręże służące do zabijania bakterii, które może również niszczyć zdrowe komórki, jeśli wymknie się spod kontroli. W organizmie cierpiącym na chroniczny stan zapalny istnieje zatem podwyższony stres „oksydacyjny” lub wolnorodnikowy. Wolne rodniki niszczą naczynia krwionośne, stawy, błony komórkowe, nerwy i wszelkie inne części składowe organizmu i właśnie z tego powodu chroniczny stan zapalny jest dla nas tak niekorzystny. Stres wolnorodnikowy wpływa także na to, jak się starzejemy.
Organizm posiada armię naturalnych obrońców przed wolnymi rodnikami w postaci przeciwutleniaczy. W stanach chronicznego zapalenia organizm może być pozbawiony przeciwutleniaczy, w rezultacie czego stres rodnikowy dokonuje wielkich zniszczeń, co z kolei pogłębia stan zapalny i przyczynia się do zwiększania liczby wolnych rodników! Celem leczenia jest przerwanie tego cyklu zniszczeń poprzez obniżenie poziomu czynników wspomagających stan zapalny oraz wzmocnienie statusu przeciwutleniaczy w naszym organizmie poprzez zmianę diety i stylu życia.
W tym miejscu nasuwa się pytanie, czy należy „pobudzać” nasz układ immunologiczny, skoro jest on już i tak „nadaktywny” z powodu stanu zapalnego? Otóż, i tak, i nie! Istnieje jedna część układu immunologicznego, która staje się nadaktywna i zaczyna stwarzać problemy ze stanem zapalnym, i druga, która atakuje w zupełnie innym kierunku, nie stwarza stanu zapalnego i wykonuje bardzo ważne zadanie, zwalczając bakterie, pasożyty, komórki raka i wirusy. Dziś wielu ludzi ma oznaki stanu zapalnego oraz infekcji drożdżakami i wirusami, a także infekcje zębów itp. W pewnym sensie ich układ immunologiczny wymaga modulacji - ograniczenia działania części wywołującej stany zapalne i pobudzenia tej, która zwalcza czarne charaktery bez wywoływania stanu zapalnego.
Czynniki ryzyka sprzyjające stanowi zapalnemu:
• Uboga dieta może doprowadzić do niedoboru mikroelementów. W krajach Zachodu rozprzestrzenia się niedożywienie typu „B”. Chodzi tu o dietę wysokokaloryczną, ale ubogą w składniki odżywcze, co w efekcie prowadzi do otyłości i złego stanu zdrowia. Niedobór mikroelementów powoduje, że stajemy się bardziej podatni na infekcje, takie jak Helicobacter pylori (gram-ujemna bakteria będąca przyczyną wrzodów żołądka), zapalenie dziąseł, nawrotowe infekcje przewodu moczowego i chlamydie. Wszystkie tego rodzaju chroniczne infekcje są w stanie doprowadzić do chronicznego stanu zapalnego w organizmie.
• Zły stan jelita. Istotna część układu odpornościowego znajduje się w jelicie. Układ odpornościowy w jelicie stanowi jedną z najważniejszych pierwszych linii obrony przed zewnętrznym światem. Jest to obszar, do którego dostarczana jest materia pochodząca z zewnątrz organizmu. Jelito zawiera miliardy bakterii, z których większość to bakterie pożyteczne, wspomagające odporność, dobre trawienie i absorpcję składników odżywczych. Gdy dochodzi do nadmiernego rozrostu „złych bakterii”, wytwarzają one nadmiar toksyn i pobudzają układ immunologiczny. Znane jest to jako dysbioza jelita (zespół nieszczelnego jelita) i może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego niższego stopnia. Objawami złego stanu jelita są nietolerancje pokarmowe. Dysbiozie jelita sprzyja dieta uboga w błonnik i bogata w tłuszcze i cukier. Innym objawem są też bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia zaparcia!
• Stres wywołuje stan zapalny poprzez pogorszenie stanu jelita - czyni organizm bardziej podatnym na niewielkiego stopnia chroniczne infekcje i obniża odporność na bakterie, wirusy, pasożyty itp. Wszystko to może inicjować stan zapalny. Stres może również zmniejszać przy wyczerpanych nadnerczach poziom kortyzolu, hormonu, który jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym.
• Otyłość. Komórki tłuszczowe zachowują się tak jak komórki układu immunologicznego - żądają zwiększenia reakcji immunologicznej stanu zapalnego. W rezultacie siedzący tryb życia i dieta bogata w tłuszcz i cukier sprzyjają stanowi zapalnemu.
• Skażenie środowiska przez pestycydy, metale ciężkie i inne toksyczne chemikalia pochodzące ze spalin i urządzeń elektrycznych.
• Nadmierne wystawienie na działanie promieni słonecznych, jako że oparzenie słoneczne jest stresem wywołanym przez wolne rodniki.
• Nadmierny wysiłek fizyczny, ponieważ proces wytwarzania energii produkuje jako efekt uboczny wolne rodniki. Wprawdzie trochę ćwiczeń nie zaszkodzi, niemniej ich nadmierna ilość wykonywana codziennie w sali gimnastycznej jest szkodliwa.
• Tłuszcze trans i uwodornione, które powstają w wyniku przegrzania olei roślinnych i smażenia w głębokim tłuszczu. Tłuszcze tego typu występują także w przemysłowo wytwarzanych i rafinowanych pokarmach.
• Dieta uboga w przeciwutleniacze, w które bogata jest większość owoców i jarzyn.

www.aktywniepozdrowie.pl
Portal dla zdrowo zakręconych
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
Warto przeczytać - Adalbert - 26-01-2011 9:16



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS