Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czego mam używać zamiast soli?
14-10-2010, 9:27
Post: #13
RE: Czego mam używać zamiast soli?
(14-10-2010 7:42)rysiek napisał(a):  Dlaczego ekspert od żywienia popiera ograniczenie spożywania soli? Tak ważnego dla naszego organizmu składnika pokarmowego.

Sód jest bardzo ważnym składnikiem mineralnym, jest głównym elektrolitem w organizmie i bierze udział w regulowaniu gospodarki wodno-elektrolitowej. Są to bardzo ważne funkcje i aby organizm działał prawidłowo wystarczy nam 500mg sodu dziennie, co w przeliczeniu na sól daje 2,5g. Widać zatem, że zalecenie ograniczenia spożycia soli do 5g dziennie ma duży margines bezpieczeństwa. Warto zaznaczyć, że średnie spożycie soli w Polsce przekracza średnio trzykrotnie zalecenia! Sądzę, że na podstawie tych danych śmiało można stwierdzić, że powinno się ograniczyć spożycie soli. Nadmiary są niebezpieczne, a niedobory soli występują bardzo rzadko. Źródłem soli w naszej diecie jest nie tylko dosalanie, ale również produkty spożywcze, takie jak pieczywo, wędliny, które są często podstawą wyżywienia i trudno z nich zrezygnować.

(14-10-2010 7:42)rysiek napisał(a):  organizm sam, przy pomocy smaku podpowiada nam ile soli powinniśmy jeść.

Nasz organizm łatwo się przyzwyczaja do smaku słonego i fakt, że lubimy słone jedzenie nie oznacza, że organizm faktycznie potrzebuje takich ilości sodu. Co więcej, od smaku słonego można się odzwyczaić, więc preferowanie smaku słonego nie może być wyznacznikiem zapotrzebowania organizmu na sód.

(14-10-2010 7:42)rysiek napisał(a):  To jest odwracanie kota ogonem, kuglarstwo i wyciągnie dziwnych wniosków. Niedobór w organizmie sodu (Na) powoduje zmniejszenie ciśnienia krwi na skutek jej odwodnienia, krew staje się gęstsza i siłą rzeczy jej ciśnienie spada. Ale dlaczego na tej podstawie został wyciągnięty wniosek, że skoro niedobór soli powoduje spadek ciśnienia krwi, to nadmiar (który z wyżej już wymienionego powodu nie jest możliwy) powoduje nadciśnienie, nie rozumiem.

Nadmierne spożycie soli nie jest główną przyczyną powstawania nadciśnienia, lecz również może zwiększać ciśnienie tętnicze krwi. Uproszczony mechanizm działania nadmiaru sodu w organizmie polega na zatrzymywaniu w nim wody, aby zmniejszyć stężenie sodu, a jak wiadomo im więcej wody tym większe ciśnienie.

Pozdrawiam, Maria Jakubowska
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 


Wiadomości w tym wątku
RE: Czego mam używać zamiast soli? - Maria Jakubowska - 19-08-2010, 21:59
RE: Czego mam używać zamiast soli? - Maria Jakubowska - 14-10-2010 9:27
RE: Czego mam używać zamiast soli? - wiewióra - 23-08-2010, 9:20
RE: Czego mam używać zamiast soli? - Aleksandra Koper - 28-10-2010, 14:58



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS