zapobieganie
|
14-10-2010, 11:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-10-2010 11:25 przez rysiek.)
Post: #7
|
|||
|
|||
RE: zapobieganie
(14-10-2010 9:33)Mądry Staś napisał(a): [quote='rysiek' pid='205' dateline='1287039686']Co masz na myśli pisząc "mleko z kartonu"? Bo przecież mleko może być i w butelce rozumiem że takie jest cacy i można je śmiało pić Cytat:Mleko z fabryki wyrobów mlecznych. Lepiej? Sery podpuszczkowe są lepsze od zwykłych żółtych serów czy twarogu tylko dlatego, że użyta do ich produkcji podpuszczka (fabryki mleczarskie i tak często używają syntetycznej) w pewnym stopniu strawiła kazeinę, twarogi zawierają duże ilości kazeiny, jogurty, te kolorowe, smakowe, homogenizowane to przecież trucizna. Kefir czy jogurt tzw. naturalny jako wyroby fermentowalne są jednymi z lepszych wyrobów mleczarskich (obok serwatki i maślanki), ale najlepiej jak powstają z mleka od krowy, a nie z mleka powstającego w kombinatach mlecznych. Cytat:Chętnie zobaczę dowody naukowe, bo jakoś samo stwierdzenie, że mleko jest be mnie nie przekonuje. Nie musi przekonywać Ciebie, ważne żeby dało do myślenia i doprowadziło do tego, że zaczniesz szukać jak to naprawdę jest. Tu nie są potrzebne żadne naukowe wywody, wystarczy trochę pomyśleć, poznać zasady działania organizmu, poznać skład mleka, poczytać co się dzieje z organicznymi składnikami w czasie obróbki termicznej. (14-10-2010 9:11)natka napisał(a): Mocne! A mogę spytać skąd takie podejście do mleka? Odpowiem pytaniem na pytanie, po co człowiekowi mleko? Do tego mleko pochodzące od innego gatunku? Cytat:We mnie od dzieciństwa wlewano to białe cudo i jakoś nie narzekam na słabe kości i zęby. Z każdej strony trąbią teraz o cudownym działaniu mleka i wapnia, dlatego chciałabym wiedzieć jakim cudem możliwy jest tak odwrotny stosunek? :/ Jeżeli było to mleko od krowy, nieprzetworzone to nie powinno dziać się nic strasznego. W takim mleku wapń, który w nim występuje (organiczny, przyswajalny), daje radę równoważyć jego niekorzystne składniki, przede wszystkim kazeinę, która jest białkiem niezbędnym cielętom do budowy rogów i kopyt. Dla organizmu człowieka jest to białko toksyczne, którego musi się pozbyć. Organizm do utylizacji toksyn zużywa wapń organiczny. W mleku i innych mlecznych wyrobach przetworzonych w zakładach mleczarskich wapń organiczny nie występuje. Jest za to wapń nieorganiczny (zmieniony z organicznego pod wpływem obróbki termicznej), który jest dla organizmu zbędną toksyną, aby ją zutylizować i wydalić organizm musi użyć wapnia organicznego, a skąd ma go wziąć, skoro w mleku przetworzonym go nie ma? Musi go pozyskać z zapasów tkankowych. A gdzie się te zapasy znajdują? W kościach i w zębach. Proste. "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę" - Paracelsus |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Wiadomości w tym wątku |
zapobieganie - Konrad - 11-09-2010, 11:39
RE: zapobieganie - Mądry Staś - 14-09-2010, 14:56
RE: zapobieganie - rysiek - 14-10-2010, 8:01
RE: zapobieganie - Mądry Staś - 14-10-2010, 9:33
RE: zapobieganie - rysiek - 14-10-2010 11:06
RE: zapobieganie - Belfegor - 24-09-2010, 11:12
RE: zapobieganie - natka - 14-10-2010, 9:11
RE: zapobieganie - natka - 14-10-2010, 11:58
RE: zapobieganie - rysiek - 14-10-2010, 13:31
RE: zapobieganie - Mądry Staś - 14-10-2010, 13:40
RE: zapobieganie - rysiek - 14-10-2010, 14:38
RE: zapobieganie - Mądry Staś - 14-10-2010, 14:50
RE: zapobieganie - rysiek - 14-10-2010, 19:07
RE: zapobieganie - Adalbert - 14-10-2010, 21:55
RE: zapobieganie - Maria Jakubowska - 29-11-2010, 13:06
RE: zapobieganie - Mądry Staś - 08-12-2010, 13:59
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości