Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
masło czy margaryna
23-08-2010, 13:16
Post: #1
masło czy margaryna
co mam wybrać? bardziej lubię masło, ale margaryna jest łatwiejsza w stosowaniu, nie trzeba jej wyjmować dużo wcześniej żeby dała się rozsmarować na chlebie. Co jest zdrowsze? Co warto jeść?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
24-08-2010, 6:16
Post: #2
RE: masło czy margaryna
Myślę, że masło (używam tylko masła) i wcale nie jest tak źle z tym rozsmarowywaniem, szczególnie w upały :-)
Ale podobno można przechowywać masło w wodzie poza lodówką, wtedy dobrze się smaruje i nie jełczeje.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
25-08-2010, 21:53
Post: #3
RE: masło czy margaryna
Ciekawy sposób Smile sprawdzony?
Być może spróbuję Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
26-08-2010, 13:13
Post: #4
RE: masło czy margaryna
Witam,
w przypadku margaryny należy zwrócić szczególną uwagę na ich składnik – syntetyczne izomery trans kwasów tłuszczowych, które są produktami powstającymi w wyniku procesu utwardzania tłuszczu roślinnego. Są one jednym z ważniejszych czynników oddziałujących promiażdżycowo, sprzyjają powstawaniu innych chorób serca oraz cukrzycy. Niektóre z państw (jednym z pierwszych była Dania) uznały ten czynnik za wystarczająco poważny aby wprowadzić prawne ograniczenia dotyczące tych substancji. Przede wszystkim dotyczą one dokładnego oznaczania produktów zawierających te kwasy oraz ograniczeń ich zawartości w produktach (nie mogą przekroczyć stężeń występujących naturalnie). Obecnie do produkcji margaryn stosuje się różne technologie, które niekoniecznie powodują powstawanie ilości tych izomerów. Przetwarzanie olejów roślinnych pozbawia je jednak cennych składników takich jak witaminy, dlatego muszą być one dodawane podczas produkcji.
Masło natomiast produkowane jest z tłuszczu mlecznego, naturalnie zawierającego witaminy z grupy B, a także rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E) oraz składniki mineralne (potas, wapń, fosfor). Także unikalny skład kwasów tłuszczowych, spośród których wiele wykazuje działanie prozdrowotne, powinien zachęcić do zgłębienia wiedzy na temat tego produktu. Jak dotąd nie wykazano szkodliwego oddziaływania masła u osób zdrowych spożywających je w umiarkowanych ilościach.

Pozdrawiam, Kamila Krysiak

Technolog żywności
Specjalizacja: analiza jakości żywności
"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną"
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02-09-2010, 17:05
Post: #5
RE: masło czy margaryna
a jaka to jest umiarkowana ilość?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02-09-2010, 18:12
Post: #6
RE: masło czy margaryna
Skoro masło jest takie zdrowe i lepsze od margaryny to może i smażyć na nim wolno?

Uwielbiam Czekoladę Big Grin
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
02-09-2010, 22:12
Post: #7
RE: masło czy margaryna
Pisząc o umiarkowanej ilości miałam na myśli około 15-30g dziennie, czyli około 1/10 kostki masła.

Jeśli chodzi o smażenie na maśle to wskazane jest unikanie obróbek kulinarnych wymagających wysokich temperatur ze względu na nietrwałość jego składników. Wyjątkiem jest smażenie jajek, których białka ulegają tzw. "ścięciu" (denaturacji) w niskich temperaturach.
Masło jest dobrym nośnikiem smaku i zapachu dlatego też jeżeli zależy nam na jego dodatku w potrawie to możemy je dołożyć pod koniec smażenia.

Technolog żywności
Specjalizacja: analiza jakości żywności
"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną"
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
09-09-2010, 12:49
Post: #8
RE: masło czy margaryna
Rozumiem, że mam postawić na masło Smile jest mi to całkiem na rękę, bo masło jest smaczniejsze Big Grin
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
18-01-2011, 9:25
Post: #9
RE: masło czy margaryna
Hindusi stosują masło także do smażenia, ale wcześniej specjalnie je preparują. Nazywają je "Gi". Zanim zaczną stosować masło do smażenia, wcześniej je klarują - podgrzewają na wysokiej temperaturze, ale nie doprowadzają do wrzenia. W wyniku klarowania na powierzchni roztopionego masła pojawia się taki "szum" (nalot), który zbierają łyżką i wyrzucają! Później odstawiają masło do ostygnięcia. Sklarowane masło ma ponoć inne właściwości od tego kostkowego i nadaje się do smażenia.
Może jakiś ekspert wypowie się w tej sprawie, czy postępowanie Hindusów jest w zgodzie z jakąś właściwością chemiczną, czy to tylko wiekowa tradycja?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
08-02-2011, 11:41
Post: #10
RE: masło czy margaryna
Każdy szanujący się Szef Kuch też klaruje masło. Więc chyba coś w tym jest...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz 




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Kontakt | aktywniepozdrowie.pl | Wróć do góry | Wróć do forów | Wersja bez grafiki | RSS