serek kanapkowy - Wersja do druku +- Forum aktywniepozdrowie.pl (http://forum.aktywniepozdrowie.pl) +-- Dział: INFORMACJE W HANDLU (/forum-16.html) +--- Dział: JAK CZYTAĆ ETYKIETY? (/forum-49.html) +--- Wątek: serek kanapkowy (/thread-32.html) |
serek kanapkowy - Zuzanka - 20-09-2010 13:11 Ostatnio kupiłam sobie biały serek na kanapki i było na nim napisane że jest termizowany. Co to znaczy? RE: serek kanapkowy - Maria Jakubowska - 29-11-2010 12:45 Witaj Zuzanko, termizowany to prawie to samo co pasteryzowany, ale nie do końca. Podczas pasteryzacji, którą stosuje się często w domu przy okazji utrwalania przetworów, stosuje się temperatury ok. 90-100 stopni Celsujsza, czyli temperaturę wrzenia wody. Termizacja natomiast jest "łagodną" wersją, wykorzystywane temperatury to ok. 55-65 stopni. |