Forum aktywniepozdrowie.pl
serek kanapkowy - Wersja do druku

+- Forum aktywniepozdrowie.pl (http://forum.aktywniepozdrowie.pl)
+-- Dział: INFORMACJE W HANDLU (/forum-16.html)
+--- Dział: JAK CZYTAĆ ETYKIETY? (/forum-49.html)
+--- Wątek: serek kanapkowy (/thread-32.html)



serek kanapkowy - Zuzanka - 20-09-2010 13:11

Ostatnio kupiłam sobie biały serek na kanapki i było na nim napisane że jest termizowany. Co to znaczy? Huh


RE: serek kanapkowy - Maria Jakubowska - 29-11-2010 12:45

Witaj Zuzanko,
termizowany to prawie to samo co pasteryzowany, ale nie do końca. Podczas pasteryzacji, którą stosuje się często w domu przy okazji utrwalania przetworów, stosuje się temperatury ok. 90-100 stopni Celsujsza, czyli temperaturę wrzenia wody. Termizacja natomiast jest "łagodną" wersją, wykorzystywane temperatury to ok. 55-65 stopni.