Pomidory chronią żyły - Wersja do druku +- Forum aktywniepozdrowie.pl (http://forum.aktywniepozdrowie.pl) +-- Dział: ZDOBYWAMY PIRAMIDĘ (/forum-8.html) +--- Dział: WARZYWA i OWOCE (/forum-24.html) +--- Wątek: Pomidory chronią żyły (/thread-110.html) |
Pomidory chronią żyły - Adalbert - 02-06-2011 7:48 Źródło: 'Fakt' z dnia 01.06.2011. Chcesz mieć zdrowe serce i prawidłowy poziom cholesterolu we krwi? Jedz pomidory. Ich zalety znane są od dawna. Przede wszystkim są smaczne i mało kaloryczne, dzięki czemu podczas diety odchudzającej można jeść ich sporo. Pomidory zawierają dużo potasu, który m.in. pomaga w prawidłowej pracy naszego serca. Ten pierwiastek poprawia też odporność na To nie koniec zalet. Bowiem w pomidorach znajdziemy również dużo witaminy C. Ma ona wpływ na cały organizm, m.in. pomaga zachować zdrową skórę, chroni przed wieloma nowotworami, poprawia skuteczność układu odpornościowego. Jednak największą wartość dla naszego zdrowia ma likopen. To barwnik, któremu pomidory zawdzięczają swój kolor. Likopen obniża stężenie tzw. złego cholesterolu, dzięki czemu nie przyczepia się on do ścian naczyń krwionośnych i nie dochodzi do miażdżycy. W ten sposób chronimy m.in. serce przed chorobą wieńcową i zawałem. Dieta bogata w likopen poprawia wzrok oraz zmniejsza zagrożenie wieloma nowotworami - przede wszystkim rakiem szyjki macicy i rakiem prostaty. Jeśli nie lubisz pomidorów, mamy dobrą wiadomość. Likopen jest też w arbuzach i czerwonych grejpfrutach. RE: Pomidory chronią żyły - natka - 02-06-2011 8:04 Z jedzeniem pomidorów nie ma chyba problemów w Polsce? Mam wrażenie, że to najpopularniejsze warzywo. A z tym likopenem, to słyszałam, ze znacznie lepszym jego źródłem są przetwory pomidorowe, a nie surowe pomidory. Ktos coś wie na ten temat? |