06-05-2011, 7:27
Źródło: zdrowie.onet.pl/newsy/ z dnia 06.05.11.
Naukowcy amerykańscy ustalili, że u kobiet, które w ramach eksperymentu przez 6 miesięcy spożywały 75 gramów suszonych jabłek, czyli równoważnik 4 świeżych jabłek, dziennie, poziom szkodliwego cholesterolu LDL obniżył się o prawie 25 proc.
Poziom dobrego dla zdrowia cholesterolu HDL zapobiegającego twardnieniu naczyń krwionośnych wzrósł u nich o około 4 proc.
Uczestniczki eksperymentu schudły również średnio o 1,5 kilograma, chociaż jabłka dostarczały im dodatkowo ok. 240 kalorii dziennie.
Zdaniem ekspertów, zdrowotne działanie jabłek to zasługa przeciwutleniaczy, zaś dodatkowy efekt chudnięcia to wynik działania pektyn, które hamują apetyt i wywołują uczucie sytości.
Naukowcy amerykańscy ustalili, że u kobiet, które w ramach eksperymentu przez 6 miesięcy spożywały 75 gramów suszonych jabłek, czyli równoważnik 4 świeżych jabłek, dziennie, poziom szkodliwego cholesterolu LDL obniżył się o prawie 25 proc.
Poziom dobrego dla zdrowia cholesterolu HDL zapobiegającego twardnieniu naczyń krwionośnych wzrósł u nich o około 4 proc.
Uczestniczki eksperymentu schudły również średnio o 1,5 kilograma, chociaż jabłka dostarczały im dodatkowo ok. 240 kalorii dziennie.
Zdaniem ekspertów, zdrowotne działanie jabłek to zasługa przeciwutleniaczy, zaś dodatkowy efekt chudnięcia to wynik działania pektyn, które hamują apetyt i wywołują uczucie sytości.