29-11-2010, 14:36
Przestrzegam te osoby, które są wegetarianami, lub nie lubią dodatków w produktach, w których takich dodatków być nie powinno. Mam na myśli tzw. śmietanę gęstą. Niektórzy producenci idą na łatwiznę i zagęszczają śmietanę świńską żelatyną! Dlatego czytajcie uważnie etykiety, bo można się nadziać na niechciane "ulepszacze".
Za mojej młodości śmietana gęstniała sama z siebie tzn. dzięki dobroczynnym bakteriom, które potrzebowała dwóch- trzech dni, aby przeistoczyć ją w pyszną śmietanę np. do ruskich pierogów. Dzisiaj "spece od ułatwiania na życia" idą na skróty, które mogą nam, konsumentom się nie podobać. Dlatego... czytajcie uważnie etykiety!!!
Za mojej młodości śmietana gęstniała sama z siebie tzn. dzięki dobroczynnym bakteriom, które potrzebowała dwóch- trzech dni, aby przeistoczyć ją w pyszną śmietanę np. do ruskich pierogów. Dzisiaj "spece od ułatwiania na życia" idą na skróty, które mogą nam, konsumentom się nie podobać. Dlatego... czytajcie uważnie etykiety!!!