Hmm, nigdy nie próbowałem klarować masła, ale jak o tym czytam to klarowanie masła wygląda mi na oczyszczanie tłuszczu z białek, wody itp. Ciekawe czy czysty tłuszcz jest lepszy do smażenia?
Słyszałem kiedyś, że na maśle można smażyć jedynie jajka, bo one wymagają niskiej temperatury do ścięcia się, a do innych produktów masła nie powinno się używać.
Margaryna jest sztucznie utwardzana dlatego masło jest bardziej naturalne
Zgadzam się! Jem tylko prawdziwe masło, a nie jakieś utwardzane oleje.
Masełko na kanapkę
, jak przekonuje Światowa Organizacja Zdrowia FAO/WHO i naukowcy biorący udział w redagowaniu Polskiego Konsensusu Tłuszczowego. Kobietom w ciąży i dzieciom do co najmniej 2lat zabrania się spożywania margaryny,a zaleca spożywanie płynnych olejów roślinnych, masła oraz ryb (2 razy w tygodniu).
Pamiętajmy jednak, że 1 łyżeczka masła zawiera 2,5g NKT (nasyconych kwasów tłuszczowych),
a 1 łyżeczka margaryny miękkiej tylko 0,6 NKT. A wysoka zawartość NKT w diecie ma decydujący wpływ na poziom cholesterolu we krwi w surowicy krwi i we frakcji LDL. Ponadto wpływa nekorzystnie na układ krzepnięcia, zwiększając agregację płytek krwi. Wszystkie te czynniki wywołują silne zmiany miażdżycowe w ścianach naczyń wieńcowych i wywierają wyraźne działanie promujące na rozwój choroby niedokrwiennej serca. Zalecam umierkowane spożywanie masła.
Widzę, że zgadzamy się, że do smarowania pieczywa warto wybrać masło.
Zachęcam do przeczytania dwóch artykułów o maśle:
Pozdrawiam, Maria Jakubowska
Ciekawe, ale co najważniejsze zawierają rzetelne i dokładne informacje