Forum aktywniepozdrowie.pl

Pełna wersja: masło czy margaryna
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
Hmm, nigdy nie próbowałem klarować masła, ale jak o tym czytam to klarowanie masła wygląda mi na oczyszczanie tłuszczu z białek, wody itp. Ciekawe czy czysty tłuszcz jest lepszy do smażenia?
Słyszałem kiedyś, że na maśle można smażyć jedynie jajka, bo one wymagają niskiej temperatury do ścięcia się, a do innych produktów masła nie powinno się używać.
Spróbuj Smile
Margaryna jest sztucznie utwardzana dlatego masło jest bardziej naturalne
Zgadzam się! Jem tylko prawdziwe masło, a nie jakieś utwardzane oleje.
Masełko na kanapkę Smile, jak przekonuje Światowa Organizacja Zdrowia FAO/WHO i naukowcy biorący udział w redagowaniu Polskiego Konsensusu Tłuszczowego. Kobietom w ciąży i dzieciom do co najmniej 2lat zabrania się spożywania margaryny,a zaleca spożywanie płynnych olejów roślinnych, masła oraz ryb (2 razy w tygodniu).
Pamiętajmy jednak, że 1 łyżeczka masła zawiera 2,5g NKT (nasyconych kwasów tłuszczowych),
a 1 łyżeczka margaryny miękkiej tylko 0,6 NKT. A wysoka zawartość NKT w diecie ma decydujący wpływ na poziom cholesterolu we krwi w surowicy krwi i we frakcji LDL. Ponadto wpływa nekorzystnie na układ krzepnięcia, zwiększając agregację płytek krwi. Wszystkie te czynniki wywołują silne zmiany miażdżycowe w ścianach naczyń wieńcowych i wywierają wyraźne działanie promujące na rozwój choroby niedokrwiennej serca. Zalecam umierkowane spożywanie masła.

Maria Jakubowska

Widzę, że zgadzamy się, że do smarowania pieczywa warto wybrać masło.
Zachęcam do przeczytania dwóch artykułów o maśle:
Pozdrawiam, Maria Jakubowska
Ciekawe, ale co najważniejsze zawierają rzetelne i dokładne informacjeSmile
Stron: 1 2
Przekierowanie