22-08-2010, 19:14
22-08-2010, 22:14
Najlepiej wcale ich nie jeść ale jeśli chodzi o to jak często to zależy od tego jaki jest Twój stan zdrowia i czy masz problemy z nadwagą.
23-08-2010, 19:29
swój stan zdrowia oceniam na bardzo dobry. mam 22 lata, jestem wysportowany i aktywnie gram w piłkę nożną. a cheeseburgery uwielbiam
23-08-2010, 20:29
Jeśli grasz zawodowo w piłkę nożną i zależy Ci na dobrym wyniku odradzam fast foody zupełnie. Natomiast jeśli musisz już korzystać z usług mcdonald staraj się nie robić tego częściej niż dwa razy w miesiącu i tego dnia starać się unikać tłuszczu, soli, słodyczy, jeść więcej warzyw, owoców i produktów mlecznych. Cheesburger to tłuszcz, sód, węglowodany i kalorie, a więc wszystko czego należy unikać w nadmiarze i czego zazwyczaj w diecie jest i tak dużo, natomiast brakuje witamin, składników mineralnych i błonnika.
Aleksandra Koper
30-08-2010, 10:25
Witam!
żywność typu fast food faktycznie postrzegana jest jako największe zło dzisiejszego kulinarnego świata. Co jest tego przyczyną?
Główne składniki produktów fast food, czyli mięso, ser, parówki, drób, ryby stanowią z jednej strony dobre źródło pełnowartościowego białka, z drugiej jednak zawierają wysoki udział tłuszczu, co znacznie zwiększa ich kaloryczność. Zwróćmy uwagę na to, że większość tłuszczu w produktach nie pochodzi z surowców, ale z procesu obróbki termicznej, jaką jest przeważnie smażenie. Tłuszcz nie tylko zwiększa wartość energetyczną produktu, ale także czyni je ciężkostrawnymi. Dodatkowo żywność ta charakteryzuje się niską zawartością Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (w skrócie NNKT), witamin C, B2, A, E i D oraz wysokim dodatkiem cukru i soli kuchennej. Długotrwałe odżywianie się żywnością typu fast food stanowi zatem ryzyko nadwagi i otyłości (wraz z konsekwencjami) oraz powstawania niedoborów witamin i składników mineralnych.
Dlatego też należy ograniczyć wizyty w tego typu lokalach. A jeśli już trafimy na przykład do "restauracji pod złotymi łukami" i zjemy tam posiłek, musimy pamiętać, żeby tego samego dnia ograniczyć już spożycie kalorii. Unikajmy produktów tłustych i słonych, jak na przykład chipsy oraz z dużą zawartością cukrów prostych (słodyczy). Sięgnijmy po owoce, warzywa i przetwory mleczne, które pomogą uzupełnić nam witaminy i składniki mineralne.
Może dobrym rozwiązaniem dla miłośników "szybkiego jedzonka" jest własnoręczne przygotowanie ulubionych produktów? Na przykład mięso do naszego cheeseburgera możemy wymieszać z przyprawami (nie samą solą!!), uformować burgery i zamiast zanurzać w tłuszczu, grillować? Do tego dodamy garść ulubionych warzyw, czyli sałata, pomidory, ogórki itp. I na koniec wszystko zamkniemy w bułce z ziarnami. Taka kanapka na pewno będzie nam bardziej smakować zjedzona z talerza w domu, a nie z przesiąkniętego tłuszczem papieru
Pozdrawiam, Ola Koper
żywność typu fast food faktycznie postrzegana jest jako największe zło dzisiejszego kulinarnego świata. Co jest tego przyczyną?
Główne składniki produktów fast food, czyli mięso, ser, parówki, drób, ryby stanowią z jednej strony dobre źródło pełnowartościowego białka, z drugiej jednak zawierają wysoki udział tłuszczu, co znacznie zwiększa ich kaloryczność. Zwróćmy uwagę na to, że większość tłuszczu w produktach nie pochodzi z surowców, ale z procesu obróbki termicznej, jaką jest przeważnie smażenie. Tłuszcz nie tylko zwiększa wartość energetyczną produktu, ale także czyni je ciężkostrawnymi. Dodatkowo żywność ta charakteryzuje się niską zawartością Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (w skrócie NNKT), witamin C, B2, A, E i D oraz wysokim dodatkiem cukru i soli kuchennej. Długotrwałe odżywianie się żywnością typu fast food stanowi zatem ryzyko nadwagi i otyłości (wraz z konsekwencjami) oraz powstawania niedoborów witamin i składników mineralnych.
Dlatego też należy ograniczyć wizyty w tego typu lokalach. A jeśli już trafimy na przykład do "restauracji pod złotymi łukami" i zjemy tam posiłek, musimy pamiętać, żeby tego samego dnia ograniczyć już spożycie kalorii. Unikajmy produktów tłustych i słonych, jak na przykład chipsy oraz z dużą zawartością cukrów prostych (słodyczy). Sięgnijmy po owoce, warzywa i przetwory mleczne, które pomogą uzupełnić nam witaminy i składniki mineralne.
Może dobrym rozwiązaniem dla miłośników "szybkiego jedzonka" jest własnoręczne przygotowanie ulubionych produktów? Na przykład mięso do naszego cheeseburgera możemy wymieszać z przyprawami (nie samą solą!!), uformować burgery i zamiast zanurzać w tłuszczu, grillować? Do tego dodamy garść ulubionych warzyw, czyli sałata, pomidory, ogórki itp. I na koniec wszystko zamkniemy w bułce z ziarnami. Taka kanapka na pewno będzie nam bardziej smakować zjedzona z talerza w domu, a nie z przesiąkniętego tłuszczem papieru
Pozdrawiam, Ola Koper
02-09-2010, 17:40
A jak grilować, żeby było zdrowo?
Chantal
06-09-2010, 20:02
Używaj aga rozpałki naturalnej. Trochę suchego igliwia spod sosenki albo patyczków (tylko nie łam i nie depcz trawników) Zdrowsza od tej chemii w butelkach.
Aleksandra Koper
10-09-2010, 13:55
Witam,
o grillowaniu dowiecie się więcej pod tematem "Jak gotować by nie tracić"
Pozdrawiam,
Ola Koper
o grillowaniu dowiecie się więcej pod tematem "Jak gotować by nie tracić"
Pozdrawiam,
Ola Koper
06-06-2011, 13:46
Z cheeseburgerami i wszystkimi podobnymi rzeczami trzeba uważać, bo nie jest to zdrowe jedzenie, ale jak ktoś naprawdę bardzo chce się na nie skusić to można zamówić takie dietetyczne hamburgery na smakuje.pl polecam! Sama parę razy zamówiłam i naprawdę mi smakowały!